Artnit

Nedelja, 26 Juni 2022 10:50

Stenli Spenser - Sakupljači jabuka Istaknut

Engleski slikar Stenli Spenser je poznat po opusu koji se uglavnom bavi biblijskim prizorima koji su prikazani u rodnom selu Kukham na obalama Temze, koga je zvao "selom na nebu". Pod uticajem postimpresionizma i Pola Gogena 1912-1913. godine je naslikao sliku Sakupljači jabuka u kolibi na selu Kukham, praznoj kući koju je koristio kao atelje. Seoska idila koja je sakramentalna u svojoj viziji žetve naslikana je živim bojama intoniranim prizvucima radosti življenja. Danas se ova slika nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Stenli Spenser je bio jedno od devetoro dece, a na slici Sakupljači jabuka je u centru prikazana porodica, devetoro dece i monumentalni roditeljski par koje povezuje berba jabuka. Iako je Spenser tvrdio da par "izgleda kao da nije potreban jedno drugom" i prikazao ih je leđa uz leđa, ruke su im isprepletene poput dva drveta života gajena zajedno. Njihove suprotne ruke šire se poput grana iznad njihove dece, koja su odrasla, ali zbog svoje nejednakosti u veličini izgledaju poput deteta. Izgleda da jedinstvo rađa podelu, jer iako je odrasli par povezan, devojke i mladići okreću leđa jedni drugima, kao da postoji nedostatak razumevanja i povezanosti između muških i ženskih likova sledećih generacija.

U beleškama o svojim slikama Stenli Spenser je napisao 1939. godine o slici Sakupljači jabuka: "Bila je moj prvi ambiciozni rad i u njoj sam želeo da kažem šta je bio život". Na slici je težio da oblikuje panteističku viziju veze između muškarca, žene, prirode i plodnosti. Iskrivljenja forme i skale, i iskorenjivanje perspektive na slici Sakupljači jabuka pokazuju uticaj Pola Gogena na Spensera. Ali ove "primitivne" osobine takođe mogu biti povezane sa njegovim strastvenim interesovanjem za ranu italijansku umetnost u to vreme.

Pročitano 1569 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Stenli Spenser - Sakupljači jabuka