Artnit

Nedelja, 05 Juni 2022 11:01

Klarens Hadson Vajt - Bacanje prstena Istaknut

Američki fotograf, nastavnik i osnivač pokreta foto-secesija Klarens Hadson Vajt je bio veoma cenjeni saradnik na fotografskim izložbama u zemlji i inostranstvu na prelazu iz XIX u XX vek. Mnogo njegovih najboljih fotografija nastalo je pre nego što se preselio u Njujork 1906. godine, kada je još uvek živeo u malom mestu Njuark u Ohaju. Fotografija Bacanje prstena koju je snimio 1899. godine postala je jedna od njegovih najpoznatijih i najpopularnijih kada je objavljena 1903. godine. Danas se ova fotografija nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na fotografiji Bacanje prstena predstavljena je idealizovana verzija života više srednje klase. U svojoj temi potvrđuje buržoaske vrednosti i prihvaćena značenja u društvu uznemirenom novim urbano-industrijskim poretkom. Na njoj su prikazane tri devojčice obučene u bele haljine kako igraju bacanje prstena. Mekani fokus i jako svetlo sa prozora koje se odbija na drvenom podu daju fotografiji idiličan osećaj koji beleži nevinost detinjstva. Magličasti efekat stvara blaga neoštrina, a svetlost skreće pažnju posmatrača na prsten koji leži u središtu slikovnog okvira i pruža neobičnu fokalnu tačku.

Fotografija Bacanje prstena veoma podseća na poznatu sliku Vilijama Merita Čejsa Bacanje prstena iz 1896. godine. Paralele između njih ukazuju na sve veće interesovanje Klarensa Hadsona Vajta za korišćenje fotografije kao umetnosti, a ne za puko prikazivanje.

Pročitano 1141 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Klarens Hadson Vajt - Bacanje prstena