Artnit

Nedelja, 14 April 2024 16:16

Vinsent van Gog - Mlada seljanka sa slamnatim šeširom Istaknut

Sliku Mlada seljanka sa slamnatim šeširom poznatu i po nazivima Mlada seljanka sa slamnatim šeširom sedi u žitnom polju i Seljanka u pozadini žitnog polja, svojevrsnu odu seoskom životu Vinsent van Gog je naslikao 1890. godine. Ova slika takođe ilustruje njegov afinitet prema humanizmu prikazivanjem pojedinaca u njihovoj posebnosti lišenoj društvenih statusa ili klasa. Van Gog je nastavio da slika nekoliko verzija ove slike. Slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Na slici Mlada seljanka sa slamnatim šeširom je prikazana žena obučena u tradicionalnu seosku odeću koja mirno sedi sa rukama ispruženim na krilu u polju žita koje sazreva. Njen zamišljen pogled je usmeren u daljinu.

Boja igra ključnu ulogu na slici Mlada seljanka sa slamnatim šeširom, sa pre svega zemljanim tonovima koji podsećaju na ruralne pejzaže pod sunčevom svetlošću. Upotreba boje i svetlosti stvara osećaj dubine i pokreta koji uvlači posmatrača u scenu. Žive boje i smeli potezi četkice hvataju lepotu prirode i spokoj seoskog života. Svaki potez odiše živahnošću i teksturom koji unose živost u prikazanu scenu.

Pročitano 197 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Mlada seljanka sa slamnatim šeširom