Artnit

Ponedeljak, 21 Decembar 2020 11:23

Anri de Tuluz Lotrek - Portret Vinsenta van Goga Istaknut

Anri de Tuluz Lotrek i Vinsent van Gog su se upoznali u februaru 1886. godine, ubrzo nakon što je Van Gog stigao iz Antverpena u ateljeu Fernana Kormona u Parizu gde su obojica uzimali časove slikarstva od 1886. do 1887. godine, i uprkos njihovom različitom temperamentu i poreklu ubrzo se sprijateljili. Jedne večeri 1887. godine, Lotrek i Van Gog su sedeli u kafeu i pili. Sa samo nekoliko pastelnih poteza na kartonu, Lotrek je uhvatio maničnu i strasnu ličnost ovog zanimljivog crvenokosog stranca. Danas se Portret Vinsenta van Goga nalazi u muzeju Van Gog u Amsterdamu.

Sa nekoliko laganih, osetljivih pastelnih poteza Anri de Tuluz Lotrek u svojoj impresionističkoj fazi stvara najliričniji i najemotivniji portret Vinsenta van Goga. Ovo je impresionistički rad jarkih boja, uglavnom od plavih, narandžastih i žutih.

Portret Vinsenta van Goga prikazuje Van Goga u profilu u pohabanoj odeći nagnutog napred za stolom u kafeu Monmartra. Ispred njega je čaša apsinta i on se napeto naginje napred kao da je upravo spazio nekoga koga poznaje. Anri de Tuluz Lotrek je uspeo da uhvati nešto što sam Van Gog nikada nije učinio, fizičku tačnost. Istovremeno on se usredsređuje na vidljive osobine Van Gogove utonule obraze, teške obrve i uznemirenu, napred nagnutu pozu koje omogućavaju uvid u njegovu psihu.

Pročitano 1811 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri de Tuluz Lotrek - Portret Vinsenta van Goga