Artnit

Subota, 17 April 2021 10:58

Vinsent van Gog - Autoportret sa zavijenim uvom Istaknut

Večito preispitivanje sebe i nedostatak finansijskih sredstava kojima bi platio modele rezultovali su velikim brojem autoportreta Vinsenta van Goga, od kojih je jedan od najpoznatijih Autoportret sa zavijenim uvom. Ovu sliku je naslikao u januaru 1889. godine nakon što je odsekao deo desne ušne školjke tokom manične epizode dok je bio u Arlu, i oporavljao se i razmišljao o svojoj bolesti. Danas se slika nalazi u galeriji Kortald u Londonu.

Posle Holandije i Pariza, Vinsent van Gog odlazi u Arl, grad na jugu Francuske. Boravio je u Žutoj kući gde je želeo da osnuje slikarsku koloniju. Pozvao je Pola Gogena, umetnika sa kojim se sprijateljio u Parizu, da dođe kod njega. Njihov zajednički rad je u početku bio ispunjen saradnjom i međusobnim dopunjavanjem, kao i takmičarskim duhom, jer su često slikali iste motive. Međutim, njihova razmišljanja o umetnosti su se razlikovala, kao i pogledi na boravak u Arlu i često su se svađali, ponekad nasilno. Uveče 23. decembra 1888. godine tokom jedne od njihovih žestokih rasprava, Van Gog je imao napad tokom kojeg je pretio Gogenu britvom, ali se potom u besu sam povredio odsekavši deo levog uva, koje je odneo na poklon jednoj od prostitutki u lokalnom bordelu. Policija ga je kasnije pronašla u njegovoj sobi i odveden je u bolnicu.

Vinsent van Gog je naslikao Autoportret sa zavijenim uvom ubrzo nakon što se vratio kući iz bolnice. On prikazuje sebe u svom ateljeu u zelenom kaputu, sa zimskom kapom sa crnim krznom na glavi i sa istaknutim zavojem koji prekriva uvo i pruža se ispod brade i ukazuje na važnost događaja. Iza njega je otvoren prozor koji pušta zimski povetarac, platno na štafelaju sa nekoliko nerazlučivih tragova i japanski print okačen na zidu. Umetnik ne gleda direktno u posmatrača, već je njegov pogled usmeren ka nekom svetu koji se nalazi negde iza samog posmatrača. Njegov izraz lica je miran i melanholičan, kao da razmišlja o svojoj poziciji kao umetnika.

Na slici Autoportret sa zavijenim uvom su jasno vidljivi slobodni i izražajni potezi četkice tipični za Vinsenta van Goga, kao i isprekidani i vijugavi tragovi koji ponekad postaju mekani i difuzni, stvarajući napetost između granica koje su inače jasno obeležene. Snažni obrisi kaputa i kape oponašaju linearni kvalitet japanskog printa na zidu. U isto vreme, Van Gog je primenio tehniku impasta ili neprekidnog nanošenja slojeva vlažne boje da bi razvio površinu bogate teksture, što produbljuje dubinu i emotivnu snagu slike.

Pročitano 1721 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Autoportret sa zavijenim uvom