Artnit

Petak, 16 April 2021 10:38

Edvard Munk - Autoportret u paklu Istaknut

Tokom svoje umetničke karijere Edvard Munk je načinio više od sedamdeset autoportreta. Od 1902. godine, postojala je i jasna interakcija između slikanja i fotografija, koje se mogu shvatiti kao pripremne skice. Munk je fotografije koristio kao predložak i polaznu tačku za autoportrete. Jedan od najboljih primera je Autoportret u paklu, nastao 1903. godine na osnovu fotografije iz Asgardstranda u Norveškoj nagog Munka ispred tamne pozadine od drveća i grmlja. Ova slika nastala u vreme dok je živeo u Berlinu i radio seriju slika pod nazivom Friz života, danas se nalazi u muzeju Munk u Oslu.

U prvom planu slike Autoportret u paklu je naga i nezaštićena figura Edvarda Munka. Glava je naglašena tamnim konturama i crvena poput plamena, crveni potez četkicom prelazi preko vrata poput rane, dok figura izgleda osvetljena odozdo. Ovo daje koži voštani žuti ton i takođe naglašava bela područja očiju. Svetlosni efekat tako doprinosi jezivoj atmosferi slike. Apstraktna pozadina je naslikana žestokim, izražajnim potezima četkice koji izazivaju intenzivnu, nervoznu atmosferu. Paleta boja prelazi od žuto-narandžaste do narandžasto-braon preko crvene do crne i podseća na plamen i dim. Ogromno crno polje levo od figure čini strašnu preteću senku koja bi mogla pobuditi ideje o grobu ili velikom crnom krilu.

Slika Autoportret u paklu izražava očiglednu bolnu psihološku situaciju, iako ne postoji nijedan poseban način na koji je umetnik predstavljen kao bespomoćna žrtva. Edvard Munk stoji uspravno i samouvereno, oslanjajući se na svojoj snažnoj ruci kao da pozira za zvanični portret. Istovremeno široki potezi četkice koji čine njegovo lice ujedinjuju se u najprazniji izraz i jasno otkrivaju kako je u to vreme doživljavao svoj položaj čoveka i umetnika, kao lični pakao. Ipak, on je potpuno svestan svoje užasne situacije, i odlučio je da ne podlegne. Predstavlja se kao mračni vladar svog sumornog kraljevstva, a plamen i dim se mogu odnositi na krivicu i unutrašnje muke, ali takođe i na energičan bes.

Pročitano 1582 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edvard Munk - Autoportret u paklu