Artnit

Ponedeljak, 19 April 2021 10:18

Džozef Košut - Jedna i tri stolice Istaknut

Jedan od osnivača konceptualnog umetničkog pokreta u Njujorku 1960-ih godina Džozef Košut poznat je po radovima zasnovanim na post-strukturalističkoj filozofiji i lingvistici, odnosno odnosu jezika i njegovog značenja. U njegove najreprezentativnije radove spada instalacija Jedna i tri stolice iz 1965 godine. Ona je direktno istraživanje umetničke instalacije kao tautološkog sistema, u okviru kojeg elementi predstavljaju isključivo ono što jesu. Danas se ova instalacija nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Instalacija Jedna i tri stolice se sastoji od tri elementa: fizičke stolice kao komada nameštaja, njene fotografije i leksikografske jedinice, uvećanog opisa reči stolica uzetog iz rečnika. Time je stvorena nova struktura, delo koje predstavlja iskaz čije je značenje fiksirano u odnosu između znakova, a ne između znaka i stvari.

Instalacija je sastavljena od predmeta, slike i reči. Džozef Košut nije napravio stolicu, fotografisao ili napisao definiciju, već ih je izabrao i sastavio zajedno. Ove različite predstave stolice imaju potpuno različite mehanizme prenošenja informacija i spoznajne procese. Okupljajući tri alternativne predstave, Košut pretvara jednostavnu drvenu stolicu u predmet rasprave, pa čak i zaprepašćenja, platformu za istraživanje novih značenja i istražuje kako jezik igra integralnu ulogu u prenošenju značenja i identiteta.

Pročitano 1955 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džozef Košut - Jedna i tri stolice