Artnit

Petak, 27 Mart 2020 11:27

Pol Gogen - Bretonsko selo u snegu Istaknut

Pol Gogen se 1894. godine, verovatno krajem aprila vratio u Bretanju u potrazi za inspiracijom i jednostavnijim, jeftinijim životom. Veruje se da je tamo počeo da slika sliku Bretonsko selo u snegu koja je poznata i po nazivu Bretonsko selo ispod snega, pre nego što je ponovo otišao u Pariz 14. novembra 1894. godine. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Da li je slika Bretonsko selo u snegu prizor koji je prvenstveno stvorila Gogenova mašta ili ju je Gogen slikao kada je region Bretanja doživeo snežne padavine tokom njegovog boravka, bila je stvar rasprave. Slika je pronađena na štafelaju u njegovom ateljeu u Papeteu u Indoneziji u vreme njegove smrti 8. maja 1903. godine. Bila je nepotpisana i bez datuma, a čini se da je sliku naslikao tokom svog drugog putovanja na Tahiti sa idejom da nastavi da radi na platnu tamo.

Na slici Bretonsko selo u snegu Pol Gogen je stvorio sumorni pejzaž smelih formi i snažnih obrisa postavljenih u ledeno hladnom svetlu. U prvom planu slike je sneg, a u ovom oskudnom pejzažu se ističu teške konture kuća sa krovovima pokrivenim snegom, centralna crkva gotičkog stila sa zvonikom i sjajan izgled golih stabala drveća ispred tanke drvene ograde. Visoka linija horizonta sa dalekim pogledom na male kuće u daljini sa dimnjacima koji dime i divljim oblacima na nebu dočaravaju osećaj drame i gorke hladnoće u oskudnoj zimi. Mali potezi četkice na slici se veoma razlikuju od širokog niza boja koji su karakterisali tahićanske slike Pola Gogena.

Pročitano 2329 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Gogen - Bretonsko selo u snegu