Artnit

Četvrtak, 26 Mart 2020 11:11

Vinsent van Gog - Zimski vrt Istaknut

Vinsent van Gog je živeo u mestu Nuenen u holandskoj pokrajini Severni Brabant od decembra 1883. do novembra 1885. godine u kući svog oca koji je bio protestantski sveštenik. U tom periodu nastali su crteži roditeljskog vrta. Crtež Zimski vrt, urađen u martu 1884. godine prikazuje Van Gogovu snažnu emociju i fascinaciju pejzažem. Danas se ovaj crtež nalazi u muzeju Van Gog u Amsterdamu.

Crtež Zimski vrt predstavlja pogled na stražnji vrt iza Van Gogove kuće iz detinjstva u Nuenenu. Ovaj crtež je istovremeno osetljiv, povremeno lagan i smiren, nemiran i besan, ali uvek kontrolisan, sa tesnim, disciplinovanim linijama i suptilnim tonalitetom.

Vertikalnim nizovima paralelnih linija koje poravnavaju zemlju i okolna polja Vinsent Van Gog na crtežu Zimski vrt skreće pažnju na golo iskrivljeno drveće sa uglastim granama. Grmlje sa desne strane zamotano je u slamu radi zaštite od hladnoće. Žena u vrtu čini jedini mračni akcenat u kompoziciji, a Van Gog ju je u pismu svom bratu Teu nazvao crnom utvarom. Polja su ravna i prazna, a u daljini se vidi stara crkva. Grafit se evokativno koristi u kombinaciji sa mastilom na nebu.

Pročitano 1791 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Zimski vrt