Artnit

Subota, 03 Avgust 2013 20:00

Starina Novak i knez Bogosav Istaknut

Uroš Predić - Starina Novak (crtež po narodnoj pesmi) Uroš Predić - Starina Novak (crtež po narodnoj pesmi)

Narodna epska pesma Starina Novak i knez Bogosav pripada ciklusu hajdučkih epskih pesama. Kroz ovu pesmu hajdučija je najuverljivije i najpotpunije sagledana. Osim toga, ovo je jedna od retkih pesama u kojoj su obuhvaćena ne samo turska vremena, već je sačuvana jedna uspomena na nepravedne društvene odnose u srpskoj feudalnoj državi.

U jednoj od najizrazitijih pesama iz hajdučkog ciklusa, Starina Novak i knez Bogosav, kroz dijalog kneza Bogosava i srpskog hajduka Starine Novaka prikazan je hajdučki život i neka vrsta filozofije hajdučkog života. Izuzetno upečatljivo prikazani su i razlozi zbog kojih su ljudi, čak i u poznijim godinama odlazili u hajduke.

Na pitanje Kneza Bogosava zašto je pobegao u hajduke, i koja ga je nevolja naterala da pod stare dane hoda po gorama, i živi teškim životom odmetnika Starina Novak iznosi svoju dirljivu priču. On priča o mučnom i neplaćenom argatovanju za srpsku gospodu i o bezdušnosti feudalne Srbije, kao razlogu odmetanja u hajduke. I kako Starina Novak kaže to nije turski zulum, nego nepodnošljivi "namet na vilajet", kojim je Prokleta Jerina, žena despota Đurađa Brankovića opteretila narod da bi sagradila grad Smederevo, tadašnju srpsku prestonicu. Srpski seljaci, a među njima i Starina Novak, gradili su grad godinama, bez ikakve naknade. Svojim kolima i volovima Novak je vukao drvlje i kamenje, mučio se i podnosio ogromnu žrtvu za boljitak Srbije i srpskog vladara. Kada je grad izgrađen mukama seljaka, pa i Novaka nije došao kraj. Naime, da bi sazidala kule na tvrđavi, pozlaćene prozore i vrata Prokleta Jerina nametnula je porez koji siromašni srpski seljaci nisu mogli da plate. Za Novaka je jedino rešenje bilo da pobegne iz Srbije i nastani se negde drugde. Iako je bio hrabar i odvažan čovek, ljubav prema svom narodu i svojoj zemlji su ga sprečavali da se bori protiv srpskog despota, bez obzira na samovolju i okrutnost njegove žene, Proklete Jerine.

U drugom delu pesme Starina Novak pripoveda knezu Bogosavu o tome ko su glavni krivci za njegovo odmatanje u hajduke. Kao i u svim drugim pesmama hajdučkog ciklusa, i u ovoj pesmi provejava nacionalna dimenzija. Kao glavni razlog hajdučije navodi se okrutnost turske vlasti. U mirnom Novaku je nadmeno ponašanje i bahatost turskog mladoženje izazvalo ogroman bes i dalo mu snagu da pobedi svog neprijatelja.

Na kraju pesme Starina Novak i knez Bogosav se ističu osobine pravog hajduka kroz reči Starine Novaka. Za sebe on kaže da je kadar stići i uteći i na strašnom mestu postojati, kao i da se ne boji nikoga do Boga. Posebno naglašava svoju izdržljivost i junaštvo, čestitost i odlučnost da se odupre svom mučitelju, i izdrži sva iskušenja. On reljefno opisuje snagu i hrabrost hajduka, kojom razgone Turke u buljuke.

Pročitano 20171 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 18 Februar 2021 12:01
Više iz ove kategorije « Sančo Pansa Rodoslovi »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Starina Novak i knez Bogosav