Artnit

Petak, 08 Januar 2016 20:02

Senjanin Tadija Istaknut

Endi Vorhol - Divlji ovan Endi Vorhol - Divlji ovan

Narodna epska pesma Senjanin Tadija pripada uskočkom ciklusu narodnih epskih pesama. U ovoj pesmi narodni pevač peva o junaštvu Senjanin Tadije, jednog od najpoznatijih senjskih uskoka, koji se herojski borio protiv turskih osvajača zulumčara i sprečavao ih da ugnjetavaju nedužni narod i sprovode svoja nedela. Kroz lik ovog mladog uskoka date su osobine srpskih uskoka, njihov moral, samopožrtvovanost, spretnost, snalažljivost i junaštvo.

Na početku narodne epske pesme Senjanin Tadija prikazana je četa uskoka, koja predvođena Senjanin Tadijom odlazi u planine iz Senja. Da bi iskušao svoju družinu Senjanin Tadija im veoma slikovito dočarava kakve ih muke očekuju ako ih zarobe Turci. On naređuje da donesu ovna devetaka i jarca od sedam godina, koje je žive oderao i pustio u jelove granje. Jarac je urlikao kada bi grana dodirnula njegovo telo bez kože, a ovan je podnosio ćuteći svoj bol. Razlika u ponašanju ovna i jarca simbolisala je razliku između hrabrih i neustrašivih uskoka koji bi mogli da izdrže sve muke na koje ih stave Turci i onih slabih, kukavica koji bi poklekli i pri najmanjem bolu. Uplašeni onim što su videli skoro svi uskoci su kukavički pobegli iz družine. Samo trojica najhrabrijih uskoka od njih tridesetorice, Senjanin Tadija, Jovan Kotarac i Komnen Barjaktar ostaju i spremni su da se odupru Turcima po svaku cenu. Ova tri hrabra, snalažljiva uskoka uspevaju da zarobe Hasan-agu Kuna i trideset njegovih Turaka, bez ijedne rane i mrtve glave. Pošto su ih doveli u grad Senj, strpali su ih u tamnicu bez mučenja i iživljavanja nad njima. Ali, kada Senjanin Tadija sazna od svoje majke da mu je Hasan-aga Kuna ubio oca, pogođen ovom tužnom vešću uzima pravdu u svoje ruke i odseca agi glavu.

Senjanin Tadija je u istoimenoj narodnoj epskoj pesmi postao jedan od simbola borbe za oslobođenje od Turaka. Narodni pevač ga opisuje kao izrazito visokog mladića sa gustim obrvama i oštrim pogledom od koga se Turcima ledio dah. Posebno je naglašena njegova snaga i veština, jer je bio sposoban da u jednom danu poseče tri stotine zulumčara. Svojim junačkim podvizima se nije hvalio i o njima je narod kasnije saznavao kroz priče učesnika.

Pročitano 10879 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 10 Januar 2016 13:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Senjanin Tadija