Artnit

Utorak, 15 Novembar 2016 12:27

Sestra Leke kapetana Istaknut

Đorđe Krstić - Na studencu Đorđe Krstić - Na studencu

Narodna epska pesma Sestra Leke kapetana je jedna od malobrojnih pesama koje nisu od samog početka podelile slavu sa ostalim pesmama iz zbirki Vuka Stefanovića Karadžića. Učena Evropa je videla u postupku Marka Kraljevića prema lepoj, osionoj Rosandi, sestri Leke kapetana varvarski čin. Veruje se da je starcu Miliji od koga je Vuk zabeležio ovu pesmu dosadilo da peva pa je skratio pesmu i nagrdio je. Naljutivši se na Vuka i na Rosandu, Milija je istakao kako se Marko naljutio i odsekao devojci desnu ruku “a pinjalom oči izvadio“ i otišao.

Epska pesma Sestra Leke kapetana se razvija kao narodna priča, sa funkcionalnim ponavljanjima. Pošto se pročulo da je u Leke kapetana porasla tako lijepa đevojka Rosanda, da je ljepše nema “što je zemlje na četiri strane“, Marko Kraljević poziva svoje pobratime Relju Krilatoga i vojvodu Miloša, da idu da je prose, a da ona bira koga će da uzme. Marko Kraljević koji ne poznaje žensko srce, ide na megdan lepoti, ali odmah su ga uhvatili ljuti strahovi, i on se prvo utapa u vino da se pripremi za najstrašniji megdan i okršaj. On želi da ustanovi da li se može prkos devojke, koja svakome manu nalazi, meriti sa inatom carskih odmetnika od kojih se Stambol trese, a on im glave dolazi.

U dvoru kapetana Leke Marko Kraljević nedelju dana pije vino i oseća da bi se opustio samo pod čadorom i dok sluša njisku konja i kliktaj sokolova. Od polaska iz Prilepa, i oblačenja gospodskog ođela, bol i muka tanje i zatežu Markovu momačko-ženjeničku žicu, čije kidanje prekida jedan blesak mitološke lepote koji simboliše Rosanda, sestra Leke kapetana. Ali, Leka kapetan se žali da je ta njegova “sestra samovoljna, ne boji se nikoga do Boga, a za brata ni habera nema“, pa je odbila 74 prosca. Rosanda devojka, lepa kao grijeh i njima je našla mane. Marku, da je “turska pridvorica“, Milošu (Kobiljiću) da ga je “kobila rodila“, a za Relju Krilatoga, da je “Relja pazarsko kopile, našli su ga jutru na sokaku“.Tragični čovek, zaštitnik pravde Marko Kraljević nema duhovne snage da oceni da li se svaki put i svaki postupak može meriti i vrednovati istim zamahom mača. Navikao na buzdovan i pobedu, uvređen, laća se mača i seče devojci Rosandi ruke. Pesma se završava stihovima: “Osta Leka, kao kamen studen, osta Rosa grdna kukajući.“

Pročitano 6844 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 12 Juni 2021 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Sestra Leke kapetana