Artnit

Četvrtak, 18 Juli 2019 10:00

Eduar Mane - Vožnja čamcem Istaknut

Sliku Vožnja čamcem Eduar Mane je naslikao u leto 1874. godine kada je bio u porodičnoj kući u gradu Žanvilije na Seni, nasuprot Aržanteju. U to vreme mu se često pridruživao i Klod Mone, koji je neko vreme živeo u Aržanteju, a povremeno i Pjer Ogist Renoar. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Eduar Mane je naslikao sliku Vožnja čamcem u periodu kada je usvojio impresionistički idiom rada na otvorenom, koristeći kratke brze poteze četkicom i usvojio mnogo više tonova boja nego u svom ranijem radu. Slika je ipak na mnogo načina još uvek vezana za Maneovu tradicionalnu praksu i ne postoji ni očigledna spontanost koja je karakterisala impresionistička dela ovog perioda.

Na slici Vožnja čamcem prikazani su čovek i žena u čamcu dok plove rekom. Čovek je u beloj košulji i belim pantalonama koje se identifikuju kao uniforma nautičkog kluba Tony Cercle Nautique sa sedištem u gradi Anijeru na Seni. Žena je u plavoj haljini sa malim belim šeširom na glavi koji ima mreže dizajnirane tako da štite od vode iz reke ili prašine, jer se u to vreme smatralo zdravstvenim rizikom.

Kompozicija slike Vožnja čamcem je najbliža duhu japanskih grafika. Eduar Mane na slici koristi široke osnove boja i jake dijagonale japanskih grafika da bi pružio neponovljivu formu sceni slobodnog vremena na otvorenom. Perspektiva čitave slike ima veliki naglasak na dvodimenzionalnu ravan. Preovladava upotreba jakih uglova, sa uglom crne trake na ženskom šeširu koji odgovara uglu užeta vezanog za jedro. Monotonost pozadine je stvorena punjenjem u potpunosti vodom, tako da je čamac oblikovao jedini osećaj prostora slike. Slika je nagnuta vrlo nisko, pri čemu na vrhu nema vidljivog horizonta što čini pozadinu gotovo potpuno ravnom, što daje naglasak na prvi plan.

Na slici Vožnja čamcem boje se lepo dopunjuju, sa mnogo različitih nijansi plave boje na ženskoj haljini koja se podudara sa mnogim različitim nijansama plave boje koje se pojavljuju u Seni. Muški slamnati šešir dobro pristaje uz klasičnu drvenu boju čamca i jarbola.

Pročitano 2919 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Eduar Mane - Vožnja čamcem