Artnit

Sreda, 08 April 2020 10:17

Crtež Žena sa mačkom Eduara Manea Istaknut

Na crtežu Žena sa mačkom, koji je oko 1862-1863. godine nacrtao Eduar Mane, može se videti početna ideja za sliku Olimpija koja je 1865. godine izložena na Pariskom salonu gde je izazvala veliki skandal i protest akademskih krugova zbog takozvanog neortodoksnog realizma. Ovaj crtež i slika se danas nalaze u muzeju Orsej u Parizu.

Model na crtežu Žena sa mačkom podseća na onaj sa slike Naga Maja Franciska Goje kome se Eduar Mane mnogo divio i sliku Velika Odaliska Ežena Delakroa. Ali, on se veoma razlikuje od poznatih skica Viktorin Meran, koja je bila model za njegove slike Doručak na travi i Olimpija.

Na crtežu Žena sa mačkom prikazan je akt, naga žena koja ležerno leži ispružena na krevetu dok dodiruje mačku rukom, a mačka je istovremeno dodiruje šapom. Znatiželjni pogledi žene i mačke usmereni su na posmatrača. I na crtežu kao i na slici Olimpija vidi se isti oštar kontrast između mraka u pozadini i belog tela koje je zavaljeno na čaršav. Pozadina i mačka su tamne boje nasuprot ženi i čaršavu koji su svetle boje.

Pročitano 2088 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Crtež Žena sa mačkom Eduara Manea