Artnit

Subota, 20 Mart 2021 11:31

Vilijam Džejms Glakens - Akt sa jabukom Istaknut

Jedan od osnivača Aškan škole američkog realizma Vilijam Džejms Glakens je u prvoj deceniji XX veka počeo da se udaljava od umetničke grupe Osmica tražeći sasvim druge estetske principe. Za razliku od ostatka grupe, skrenuo je sa strogog realizma i prikaza industrijalizovanog grada nalazeći inspiraciju u radu impresionista. Slika u impresionističkom stilu Akt sa jabukom, poznata i po nazivu Devojka sa jabukom, koju je naslikao u periodu 1909-1910. godine predstavlja prekretnicu u Glakensovom slikarstvu. Danas se ova slika nalazi u muzeju Bruklin u Njujorku.

Slika Akt sa jabukom prikazuje neobični i provokativni ženski akt koji najavljuje interesovanje Vilijama Džejmsa Glakensa za avangardu dok prepravlja Olimpiju Eduara Manea za XX vek. Usvajajući tradicionalnu temu ležećeg ženskog akta, on meko modelovano žensko telo suprotstavlja mrtvoj prirodi zrelog voća i uređenju odbačene odeće. Figura mlade žene koja odmara na sofi, njen samouveren i prkosan pogled, kao i detalj poput crne trake oko vrata jasno ukazuju na uticaj Manea i njegove slike Olimpija, iako je pramen bele tkanine koji pokriva njeno stidno područje manje sukobljen.

Vilijam Džejms Glakens se na slici Akt sa jabukom poigrava i tradicionalnom simbolikom. Iako jasno stavlja do znanja da je njegov akt samo umetnički model i prava žena, u ruku joj stavlja crvenu jabuku. Pretpostavlja se da ju je upravo uzela iz činije sa jabukama na stolici s desne strane, ali u kombinaciji sa nagošću jabuka transformiše akt u Evu. Likovni kritičari su je nazvali moderna Eva, koja će uskoro zagristi zabranjeno voće, samopouzdano i bahato gledajući u oči posmatrača. Ali, na kraju ipak ostaje slika umetničkog modela, koji možda pokušava da se predstavi kao Eva, ali je suštinski povezan sa modernim dobom i ženom koja je u atelje stigla obučena u belu lepršavu haljinu, sa cvetnim šeširom i plavim cipelama. Oko nje su tapete sa plavim cvetnim motivima i umetnička slika koja se svojim bojama stapa sa pozadinom.

Pročitano 1519 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vilijam Džejms Glakens - Akt sa jabukom