Artnit

Subota, 26 Mart 2022 11:35

Anri Matis - Akt s leđa Istaknut

Muzej moderne umetnosti u Njujorku Muzej moderne umetnosti u Njujorku

Anri Matis je između 1908. i 1931. godine napravio seriju četiri bronzana reljefa poznatu po nazivu Akt s leđa (Nu de Dos) koji izvrsno prikazuju umetnikovu potragu za suštinom ljudskosti. Ove Matisove najveće i najmonumentalnije skulpture su bile jedinstveni odlivak od gipsa sve do 1950. godine, kada su I, III i IV odlivene u bronzi, a Akt s leđa II ponovo otkriven 1955. godine, godinu dana nakon Matisove smrti. Serije su izlivene u dvanaest bronzanih izdanja, uključujući i jedno za umetnikovu porodicu od kojih se većina danas nalazi u muzejskim kolekcijama širom sveta.

Anri Matis je započeo Akt s leđa, svoju najveću skulpturu do tada, u proleće 1908. godine u svom ateljeu u Parizu i na njoj je radio više od godinu dana, održavajući glinu mokrom. U junu 1909. godine, dok se pripremao da se preseli u svoj novi atelje u pariskom predgrađu Isi le Mulino, izlio je reljef u gipsu, uništavajući tako original. Prva verzija je sada poznata samo sa fotografije. Zatim je radio u gipsu, promenio je metode, dodajući svež materijal na tvrdu, nakvašenu površinu i uklanjajući očvrsle forme dletima, čekićima i struganjem. Matis se vraćao Aktovima s leđa nekoliko puta tokom sledećih dvadeset i jedne godine, svaki put počevši od gipsa iz prethodnog stanja.

Motiv za reljefne skulpture Akt s leđa je verovatno figura na slici Pola Sezana Tri kupačice iz 1880. godine, ali takođe i slika Tahićanke Pola Sezana. Sve četiri skulpture su varijacije na temu nage žene naslonjene na zid. Prikrivajući joj lice, Anri Matis je izbegao složenost vizuelnog angažmana između umetnika i modela. To mu je pomoglo da akt smatra aranžmanom oblika koje može da pojednostavi i stilizuje. Tokom cele serije, figura se postupno pojednostavljuje i dalje identifikuje sa pozadinom i istovremeno se smelije smanjuje oblik leđa. Sa Aktom s leđa III Matis je dostigao određenu prekretnicu u svojoj potrazi za suštinskim identitetom ljudskog oblika. On je smanjio figuru na samo dugački rep dlake povezan sa vertikalnom kičmom, kontrolna krivina kuka i gest rukama koji govori o naročito ljudskoj sposobnosti rotiranja ruku. U završnoj skulpturi, Aktu s leđa IV postignuta je monolitna jednostavnost i oblikovanje mesa ustupilo je mesto masi androginih slojeva, a nežno zakrivljena kičma zamenjena je apstraktnom pletenicom.

Pročitano 1619 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Anri Matis - Akt s leđa