Artnit

Utorak, 23 Juli 2019 13:04

Maks Ernst - Slavuj ugrožava dvoje dece Istaknut

Nemački slikar, vajar, grafičar i pesnik Maks Ernst je jedan od prvih umetnika koji likovno predstavljaju ideje nadrealizma - snove, vizije privida i individualnu percepciju stvarnosti. Za svoju poznatu sliku Slavuj ugrožava dvoje dece iz 1924. godine rekao je da mu je došla u snu kada je imao halucinacije zbog groznice kao dete. Ova slika se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Spajajući kolaž i sliku Maks Ernst je na slici Slavuj ugrožava dvoje dece pričvrstio drvenu kapiju, delove kuće, igračaka i dugme na sanjarski naslikani pejzaž. Crvena drvena ograda pričvršćena na površinu slike otvara se za dobrodošlicu i otkriva ono što na prvi pogled izgleda kao idilično okruženje. Plavo nebo dominira kompozicijom i u njemu mali slavuj lebdi iznad dve devojčice. Na krovu kuće stoji muška figura sa detetom u jednoj ruci, a ispružena druga ruka do dugmeta štrči na rubu slike. On kao da pokušava da postigne ravnotežu rukom kako bi uhvatio kvaku i izašao iz ove scene. Na levoj strani jedna preplašena devojčica naslikana u sivoj i beloj boji kreće prema slavuju, mašući velikim nožem i kao da se bori protiv njega. Druga devojčica je slično naslikana u sivim i belim tonovima, srušila se na zemlju i leži na zelenoj travi u nesvestici.

Slika Slavuj ugrožava dvoje dece objedinjuje elemente tradicionalnog evropskog slikarstva, kao što su iluzija smrti, dominantno nebo, formalne pozicije, arhitektonski stil kupole i tornja i trijumfalni luk. Istovremeno ona narušava tradicionalna pravila slikanja o boravku u okviru, na šta ukazuju zvono na vratima, kapija i kuća, površinski trodimenzionalni fizički objekti koji izbijaju iz okvira. Scena izgleda neistinito i imaginarno i na neki način posmatrač dobija percepciju ljuljanja između stvarnog i imaginarnog. Ipak, uprkos svim tim tradicionalnim granicama, ukupno iskustvo je neverovatno.

Pročitano 2496 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Maks Ernst - Slavuj ugrožava dvoje dece