Artnit

Sreda, 05 Juli 2017 11:06

Vinsent van Gog - Pijanice Istaknut

Vinsent van Gog je u maju 1889. godine otišao u sanatorijum kao dobrovoljni pacijent u Sen Remi u Provansi na bolničko lečenje. U prvim nedeljama svog lečenja nije napuštao područje sanatorijuma i tek je u junu počeo da slika napolju izvan zidova. Tokom ostatka leta, pogoršanje njegovog stanja nije mu omogućilo da radi van, tako da je u julu i avgustu uglavnom slikao portrete i kopirao slike svojih omiljenih umetnika. Slika Pijanice iz 1890. godine se zasniva na drvorezu Domijeovog originala pod nazivom Psihologija pijanice, četiri godine. Ova slika se danas nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Kopiranje je nešto što je Vinsent van Gog radio često u svojoj poslednjoj godini života. Kopirao je Žana Fransoa Milea i Ežena Delakroa, a njegovu pažnju su privukle posebno figure Onorea Domijea. Drvorez Onorea Domijea Psihologija pijanice, četiri godine podsetio ga je jednostavno na njegov život u Parizu i Arlu, ali kada je slikao kopiju, slika je ponovo uspostavila svoju unutrašnju moć i smisao. On je spominjao ovu sliku samo po nazivu Pijanice, verovatno zbog prikazanih tipova ljudi koji su ga angažovali više od alegorijskog značenja.

Čudesni, zelenkasti ton slike Pijanice Vinsenta van Goga smatra se referencom apsinta. Ova slika služi i kao mračan podsetnik umetnika na poslednje delove razuma koji su bili tako očajnički.

Pročitano 2453 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Pijanice