Artnit

Sreda, 14 Septembar 2016 10:30

Salvador Dali - O filmu Andaluzijski pas Istaknut

Plakat za film Andaluzijski pas Plakat za film Andaluzijski pas

Jedan od najpoznatijih nadrealističkih filmova francuske avangarde iz 1920-ih godina je šesnaestominutni nadrealistički nemi film Un Chien Andalou, u prevodu sa francuskog jezika Andaluzijski pas. Ovaj film je snimljen u Francuskoj 1928, a prvi put prikazan 1929. godine u Parizu. Tvorci filma su španski reditelj Luis Bunjuel i slikar Salvador Dali.

U svojoj autobiografiji Ja sam genije, Salvador Dali piše o saradnji sa Luisom Bunjuelom na filmu Andaluzijski pas, koji nema klasičnu radnju i snimljen je po logici snova:

"U to vreme mi je Luis Bunjuel ispričao ideju za jedan film koji je želeo da snimi i za koji je njegova majka davala novac. Njegova ideja mi se učinila osrednja i osnovački avangardistička: trebalo je da se snimi film po tekstovima iz novina, i to od vesti do stripova. Na kraju, trebalo je da neki kelner metlom počisti novine sa trotoara. Smatrao sam da je to jeftino sentimentalno i rekao da scenario ne valja ništa, da ja imam mnogo bolji, veoma kratak i genijalan, potpuno suprotan od onoga što se tada radilo na filmu. To je bilo istina: scenario je čak bio i napisan.

Bunjuel mi je oduševljeno telegrafisao da odmah dolazi u Figueras. Radili smo zajedno na manje važnim detaljima filma, koji je trebalo da se zove "Andaluzijski pas". Bunjuel je otišao za Pariz sa scenarijem. Trebalo je da on režira i montira film i da bude scenograf. Nešto kasnije, kada sam i sam bio u Parizu, mogao sam izbliza da pratim rad na filmu i da učestvujem u režiji, vodeći svako veče razgovore sa Bunjuelom, koji je automatski prihvatao sve što bih ja rekao."

Pročitano 5940 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 26 Mart 2020 11:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Salvador Dali - O filmu Andaluzijski pas