Artnit

Ponedeljak, 19 Septembar 2016 11:03

Jan Vermer - Gitaristkinja Istaknut

Jan Vermer na slikama iz 1670-ih godina nije više bio zaokupljen opisivanjem specifičnih tekstura materijala, a potezi četkice su postali slobodniji i više izražajni. Slika Gitaristkinja iz 1672. godine predstavlja jedan od najlepših primera Vermerovog kasnijeg stila. Ova slika se danas nalazi u galeriji Kenvud Haus u Londonu.

Jan Vermer na slici Gitaristkinja prikazuje devojku sa gitarom. On je modelovao haljinu i žaket devojke, na desnoj strani, sa strogo definisanim oblastima boja, suptilnom modulacijom u naborima i konturama. Nijanse senčenja su prisutne u jasno odvojenim oblastima svetlosti i senke. Sjajne boje daju slici jedan užareni kvalitet.

Fokus kompozicije je daleko od centra slike Gitaristkinja. Devojka je postavljena na levoj strani, a njena ruka odsečena okvirom slike i kolena izvučena ispod njene haljine. Svetlost pada na levu stranu, a pejzaž visi iza devojke na zidu. Devojka je animirana, sedi radoznalo van centra slike i gleda dalje od izvora svetlosti prema mraku. Pogled je posredan i primamljiv i izgleda kao da sarađuje sa nekim iza scene.

Pročitano 2664 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 20 Septembar 2016 13:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Jan Vermer - Gitaristkinja