Artnit

Četvrtak, 10 Septembar 2015 11:37

Simbolika cveća u slikarstvu Istaknut

Eugene de Blaas - Balkon Eugene de Blaas - Balkon

Tokom vekova mnogi umetnici su slikali cveće zbog njegove privlačne lepote. Ali to nije uvek bio jedini razlog da umetnici izaberu cveće kao motiv na svojim slikama. Cvet je često slikan kao simbol, koji prenosi specifično značenje, raspoloženje ili mitologiju umetnika.

Za Vinsenta van Goga suncokreti su imali duboko simboličko značenje. On na slikama pretvara suncokrete u simbol svoje sudbine, slikajući njihov iznenadni, fantastični sjaj i jednako nagli pad sa naglašavanjem svog temperamenta do ekstrema. Naslikao je seriju suncokreta u različitim fazama života, čime je simbolički predstavio prirodni ciklus života i smrti. Treperava žuta boja suncokreta u punom cvatu simboliše sreću, a kontrastna sivo-braon boja koju je koristio za slikanje uvelog suncokreta simboliše smrt.

Za Kloda Monea, lokvanji su imali duboko simboličko značenje. U početku je slikao ove vodene ljiljane, kako bi na slikama istražio uticaj svetlosti na prirodu tokom dana. Nakon smrti njegove druge supruge, Alice Hoschede, on je stvorio velike dekoracije. Ove slike simbolišu ljubav koju su nekada delili i divnu vezu koju su imali. Refleksije na ljiljanima vode predstavljaju ljubav koju je osećao za Alice. Ogromne slike koje pokrivaju dve ovalne sobe označavaju večnu ljubav Kloda Monea i Alice Hoschede.

Džordžija O'Kif je najpoznatija po svojim slikama cveća. Ona je slikala cvet jarkih boja da bi pokazala čudo prirode. Njene slike su žive, a njena percepcija cveća izuzetna. Mnogi likovni kritičari smatraju da su njene slike cveća simboli seksualnosti, a neki veruju da je koristila cvet da simbolički prenese ciklus života. Međutim, ove analize njenih slika nikada nije potvrdila sama Džordžija O'Kif. Ona je jednostavno želela da ljudima pruži priliku da cene istinsku lepotu cveća, jer kako je smatrala većina ljudi nema vremena da pogleda cvet i zaista ceni njegovu lepotu. To je i sama istakla: "Ja ću učiniti zauzetim Njujorčanima da za potrebno vreme vide kako ja vidim cveće."

Salvador Dali se izražavao kroz nadrealizam, a tumačenje cveta na slikama izražavao je u jedinstvenom stilu. Ruže se pojavljuju na velikom broju njegovih slika, kao simboli ženskih organa. U tridesetim godinama XX veka on je naslikao nekoliko slika žena, čije su glave oblikovane od ruža. Slika Nevidljiv čovek iz 1929-1932. godine prikazuje dve delimično nage žene sa velikim ružama koje se pojavljuju na mestu njihovih utroba. Godine 1930. Dali koristi ovu sliku opet ali na mnogo izraženiji način, prikazuje nagu ženu sa ružama koje krvare iz njene utrobe.

Pročitano 7985 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 30 Juli 2020 10:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Simbolika cveća u slikarstvu