Artnit

Utorak, 28 Juni 2016 10:31

Kompenzacija kao mehanizam odbrane Istaknut

Mehanizmi odbrane su postupci kojima se čovekovo ja brani od ugrožavajućih spoljašnjih opasnosti i od sopstvenih neprihvatljivih želja. Opšti psihološki mehanizam odbrane predstavlja i kompenzacija, koja se kao i drugi mehanizmi odbrane koristi za zaštitu ega od anksioznosti, očuvanja samopoštovanja i obezbeđivanje prihvatljivog ponašanja u svojoj sredini.

Termin kompenzacija potiče od latinske reči conpensatio, što znači nadoknada, izravnanje, odšteta.

Prema austrijskom psihijatru Alfredu Adleru kompenzacija je mehanizam nadoknađivanja nekog (stvarnog ili fiktivnog) telesnog, psihičkog ili društvenog nedostatka ili neadekvatnosti. U skladu sa svojim životnim planom, svaki pojedinac na svoj način kompenzuje osećanje inferiornosti.

Švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung određuje kompenzaciju kao spontanu težnju da se nerazvijena svesna funkcija nadoknadi razvojem u nesvesnom. Istovremeno, on naglašava da je to jedan od mehanizama odbrane kod koga uspehom na jednom polju, osoba nadoknađuje osećanja neuspeha u drugom.

Kompenzacija je proces psihološkog kontrabalansiranja opažene slabosti, naglašavanjem snage u drugim oblastima. Oblici koje kompenzacija dobija u stvarnim akcijama pojedinca su mnogobrojni.

Kompenzacija može da bude društveno nepoželjna. Na primer, agresivno ponašanje često predstavlja kompenzaciju osećaja nedostatka snage i opšte nesigurnosti kod neke osobe.

U svom posebnom obliku kao superkompenzacija, ovaj psihološki mehanizam dovodi ljude koji imaju osećaj inferiornosti zbog nekog nedostatka, da upornom vežbom taj nedostatak ne samo nadoknade, nego postignu u tome više od ostalih ljudi.

Kada se koristi na odgovarajući način a ne na način da natkompenzuje, kompenzacija je mehanizam koji pomaže osobi da ojača svoje samopouzdanje i sliku o sebi. Da bi nadoknadio, prikrio ili ispravio svoje stvarne ili umišljene slabosti i nedostatke na nekom području, pojedinac nastoji da se iskaže na drugim područjima i tako poveća osećaj sopstvene vrednosti. Na primer, kompenzacija "tera" slabijeg dečaka da postane najbolji učenik u razredu, da bi time nadomestio svoju nesposobnost na igralištu.

Pročitano 5004 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 08 Novembar 2020 12:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Kompenzacija kao mehanizam odbrane