Artnit

Četvrtak, 24 Septembar 2020 10:25

Simbolika šume Istaknut

Maks Ernst - Velika šuma Maks Ernst - Velika šuma

Šuma je jedan od onih velikih simbola koji su uvek bili prisutni u mitovima, legendama, književnosti, filmovima i drugim, ako ne i svim kreativnim poduhvatima čovečanstva. U mnogim kulturama šuma je posvećena bogu ili obožavanju predaka, mesto gde se daju ponude i vrše inicijacijski rituali. Simbol šuma je povezan sa magijom koja može biti opasna, ali i mesto prilika i transformacije. Psiholozi su je tumačili kao izraz nesvesnih procesa u umu, a putovanje u šumu kao metaforično putovanje u um.

Šuma je i simbol tajnosti i mračnog nesvesnog dela čovekove ličnosti. Američki psihoanalitičar, dečji psiholog i pisac Bruno Betelhajm u svojoj knjizi Upotreba čarolija: značenje i značaj bajki piše: “Od davnina je skoro neprobojna šuma u kojoj se gubimo simbolizovala mračni, skriveni, gotovo neprobojni svet našeg nesvesnog.“ Na početku Božanstvene komedije italijanski pesnik Dante Aligijeri kaže: “Usred puta našeg života našao sam se u mračnoj šumi gde se izgubio pravi put“. U njoj takođe pronalazi “čarobnog“ pomoćnika Vergilija, koji nudi smernice na putovanju koje prvo vodi kroz pakao, čistilište, a zatim u raj. Švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung je opisao šumu kao mračnu i neprobojnu, uporedivši je sa morem, nepoznatim, misterioznim, sinonimom za nesvesno.

Šume su oduvek poznate kao mesto radnje i motiv bajki i dečjih priča. Tu i šuma pronalazi svoje mesto kao simbol nečega opasnog, tajanstvenog i nepojmljivog. Poput Ivice i Marice ili Alise u zemlji čuda, deca se često mame u šumu u kojoj žive magični i misteriozni ljudi, i dobri i zli. U bajci o Lepotici i zveri, trgovca nevidljive sile u šumi upućuju na zver, ka njegovoj sudbini. U legendama kao što je Robin Hud ili velika hinduistička ljubavna priča o Rami i Siti, šuma postaje skrovište, utočište. Začarana šuma, mesto na kome se ostvaruju pravila svemira se takođe pojavljuju u književnim delima za odrasle, uključujući San letnje noći engleskog dramskog pisca Vilijama Šekspira, Gospodar prstenova engleskog pisca Džona Tolkina i bezbrojna pesnička dela.

Pročitano 2806 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Simbolika šume