Artnit

Nedelja, 11 Novembar 2018 11:55

Karl Gustav Jung - Jato ptica kao takvo ima tradicionalno proročko značenje Istaknut

Pol Kle - Pejzaž sa žutim pticama Pol Kle - Pejzaž sa žutim pticama

Istina je da je jato ptica prouzročilo neodređen strah, ali to se može uzročno objasniti. Supruga mojeg pacijenta zacijelo prethodno nije bila svjesna straha koji se može usporediti s mojim strahovanjem za nj, jer simptomi (bolovi u grlu) nisu bili te vrste da bi laik sumnjao u nešto ozbiljno. Podsvijest međutim često zna više nego svijest, i čini mi se mogućim da je ženina podsvijest već osjećala opasnost.

Ako zato isključimo svjestan psihički sadržaj kao što je pomisao na smrtnu opasnost, onda između jaćenja ptica u tradicionalnom značenju, i smrti supruga postoji očita istodobnost. Psihičko stanje, ako zanemarimo moguć ali ipak nedokaziv podržaj nesvjesnog, ovisi čini se, o vanjskom događaju. Ženina psiha ipak je bila isključena, jednako kao i ptice koje su se jatile na njezinoj kući i koje je promatrala. Iz tog mi se razloga čini vjerojatnim da je njezina nesvjesnost zapravo bila pobuđena. Jato ptica kao takvo ima tradicionalno proročko značenje.

To je također očito u ženinu vlastitom tumačenju, i zato se čini da su ptice predstavljale nagovještaj smrti. Liječnici u 19. stoljeću vjerovatno bi govorili o “privlačnosti“ ili “magnetičnosti“. Ali, kao što sam rekao, takve se pojave ne mogu objasniti uzročno, sve dok sebi ne dozvolimo najmaštovitije ad hoc pretpostavke.

Tumačenje ptica kao zlogukog predznaka se, kao što smo vidjeli, temelji na dva ranija podudaranja slične vrste. To još nije postojalo u vrijeme bakine smrti. Tamo je podudaranje bilo predstavljeno samo smrću i ptičjim jatom. I tada, i prilikom majčine smrti, podudaranje je bilo očito, ali u trećem slučaju to se moglo dokazati samo kad je umirući čovjek donesen u kuću.

Iz dela Sinhronicitet: načelo neuzročnog povezivanja

Pročitano 4334 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Karl Gustav Jung - Jato ptica kao takvo ima tradicionalno proročko značenje