Artnit

Subota, 31 Oktobar 2020 11:48

Frina - hetera zapanjujućeg izgleda Istaknut

Žan Leon Žerom - Frina pred Areopagom Žan Leon Žerom - Frina pred Areopagom

Frina je bila čuvena hetera (kurtizana) koja je živela u Grčkoj u IV veku pre nove ere. Pravo ime joj je bilo Mnesareta (prisećajući se vrline), ali zbog žućkaste boje kože je dobila nadimak Phryne (žaba). Ona je privukla pažnju i brojnih starogrčkih umetnika i smatra se da je bila model za neka od najpoznatijih dela antičke umetnosti.

Frina je rođena u imućnoj porodici poznatog lekara Epikla, koji je svojoj kćeri dao sjajno obrazovanje. Pošto je pobegla od kuće i otišla u Atinu postala je popularna hetera zbog svog zapanjujućeg izgleda. Antički izvori navode da se od svih drugih hetera isticala ne samo svojom izuzetnom lepotom, nego i spremnošću da cenu svojih usluga prilagodi onome što je osećala prema svom klijentu. Na primer, kralj Lidije ju je toliko želeo da joj je platio neverovatnu sumu, a zatim podigao poreze kako bi se zatvorila ta praznina u državnom proračunu, a filozofu Diogenu kome se divila nije tražila plaćanje.

Stekavši brojne neprijatelje, Frina je bila optužena za skrnavljenje Eleuzinskih misterija i dovedena je pred Areopag, gde joj se sudilo. Njenu odbranu je vodio njen tadašnji ljubavnik, čuveni govornik Hiperid. Međutim, uprkos svojoj veštini govorenja i dokazivanja Hiperid je nije mogao spasiti. U trenutku kada se činilo da će je sudije osuditi na smrt Hiperid, a prema nekim izvorima i sama Frina, joj je iznenada razgrnuo hiton i pred sudijama je ostala naga. Sudije su bile toliko impresionirane njenom lepotom da su joj poštedeli život i oslobodili je optužbi. Antički izvori i savremena tumačenja smatraju da je povod bilo tadašnje shvatanje da lepota predstavlja izraz naklonosti bogova, čiji se bes pogubljenjem njihovih miljenika nije smeo izazvati.

Frina je bila inspiracija mnogim umetnicima antičke Grčke. Za vreme festivala boga Posejdona u Eleuzini da bi se okupala u moru naočigled svih se skinula naga. Ovaj prizor je ostavio utisak na slikara Apela, koji ju je ovekovečio na slici poznatoj kao Anadiomena u kojoj je prikazana kao boginja Afrodita. Bila je model i vajaru Praksitelu za statuu Afrodite Knidske, prvog primera plastike s nagom ženom.

Poznati umetnici se često vraćaju zapletu legende o Frini. Naslikali su je Sandro Botičeli, Fransoa Buše, Žan Leon Žerom, Aleksandar Kabanel, Vilijam Adolf Bugero, Odilon Redon i mnogi drugi. Šarl Bodler ju je spomenuo u svojim pesmama Lezbos i Himna lepoti, a Rajner Marija Rilke u svojoj pesmi Flamingosi.

Pročitano 1816 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 02 Novembar 2020 11:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Frina - hetera zapanjujućeg izgleda