Artnit

Sreda, 12 Oktobar 2016 11:08

Industrijski stil uređenja doma Istaknut

Industrijski stil uređenja enterijera doma je specifičan i lako prepoznatljiv. On ima “nedovršen“ izgled, sirove i grube površine i često se povezuje sa minimalizmom, jer ne koristi puno detalja u uređenju prostora. Pošto se graniči sa skandinavskim i vintage stilom uređenja može da se usklađuje dobro sa njima. Ovaj stil uređenja daje enterijeru doma notu ležernosti i grubosti, a može da se koristi i samo u detaljima. Takođe, uređenje u ovom stilu posebno pristaje mladalačkim sobama.

U industrijskom stilu uređenja doma osnova je obično neutralna, a naglašavaju se boje kao što su siva, bela, crna i bež. Takođe, dobar izbor mogu da budu tamne i hladne boje, kao što su indigoplava, tamne nijanse ljubičaste i zelene.

Materijali koji su lako dostupni i relativno jeftini, poput drveta, betona, metala, starih cigli se koriste u industrijskom stilu uređenja doma. Neobrađeno ili “pohabano“ drvo, cigla u originalnoj boji ili obojena u belo, kao i foto-tapete sa ovim uzorcima su zanimljivi elementi. Drvene grede, instalacije ili dekorativne cevi u originalnom materijalu ili obojene mogu da budu neobični detalji.

Rešetkasti veliki prozori kao asocijacija na prozore fabričkih hala su veoma dekorativni, a ne treba stavljati ni zavese.

Nameštaj od čvrste kože, na kome mogu da se vide ogrebotine i godine korišćenja se najbolje uklapa u industrijski stil uređenja. Komadi metalnog nameštaja, kao što su na primer stolica, stočić, polica ili komoda su takođe, veoma zanimljivi. Ovi metalni komadi nameštaja mogu da se oboje u mat crnu, belu, braon, žutu, crvenu ili plavu boju. Nameštaj od paleta, kao što su stočić, kutija za novine, zidni ukras mogu da se naprave uz malo kreativnosti i veština.

Rasvetna tela, kao što su lusteri ili lampe treba da budu slični industrijskoj rasveti i velikih dimenzija. Luster neobičnog oblika u dnevnoj sobi ili trpezariji uneće dašak industrijskog stila u prostor.

Podna obloga u industrijskom stilu uređenja može da imitira betonsku podlogu, kao što su, na primer pločice ili visokodekorativne smole. Dobro, ali i toplo izgleda drvena obloga, a naročito ona na kojoj je vidljiv trag vremena.

Efekat industrijskog stila u domu može se postići dodavanjem raznih nekorišćenih ili starih predmeta od metala ili drveta, filmskih postera, zidnih satova, lampi, starih kutija ili drugih ukrasnih predmeta.

Enterijer uređen u industrijskom stilu može da deluje grubo. Zato se “omekšava“ detaljima, kao što su sobne biljke, sveže cveće, meke zavese, krzneni ili pleteni tepisi i ukrasni jastuci, kamin, crno-bele fotografije ili sa nekoliko detalja u jarkoj toploj boji, kao što su crvena ili žuta.

 

Pročitano 2805 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 21 Avgust 2020 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Industrijski stil uređenja doma