Artnit

Petak, 12 Avgust 2016 11:26

Indijski stil uređenja doma Istaknut

Indijski stil uređenja enterijera doma je duboko ukorenjen u kulturi i istoriji Indije. Ovaj stil uređenja koristi bogate tkanine i nameštaj, često pravljen ručno korišćenjem tradicionalnih metoda, a ključni elementi su bogata boja i tekstura. I kada preovladava u domu ili se unese samo sa nekim detaljem on unosi u svaki prostor notu egzotike.

Bogate boje su idealne za indijski stil uređenja enterijera doma. Dobar način da dobijete ideje za paletu boja je da pogledate tople začine iz Indije, čije bogate boje odražavaju vibracije zemlje. Na primer, sledeći ove začine obezbedićete veliku paletu boja: prah karija, kurkuma, kardamon, Garam Masala i kumina. Dobar izbor su tople boje dragulja poput ljubičaste, crvene ili narandžaste. Za topliji izgled prostora izaberite prigušene tonove, a ne svetle, jarke.

Indijski nameštaj je izrađen od punog drveta, kao što su tikovina, ebonovina i ružino drvo. Često je premazan prirodnim tamnijim bojama, a oblici i ornamentika su veoma neobični. Odlikuje ga rustičan izgled i dobar kvalitet.

Sjajan betonski pod odlično funkcioniše u modernom, savremenom indijskom enterijeru. Blede, neutralne keramičke pločice, mermerni ili granitni podovi, kao i tamni drveni podovi se tradicionalno nalaze u indijskim domovima. Postavite pleteni tepih sa bogatim bojama i indijskim dizajnom.

Šare su važan elemenat indijskog dizajna. Bogato dekorisana tapiserija, prekrivač ili tapete sa geometrijskom, floralnom ili “paisley“ šarom koji je najpoznatiji indijski oblik uneće vedrinu u svaki prostor. Motivi životinja su često prisutni na tkaninama, jer životinje igraju važnu ulogu u hindu religiji.

Raskošni slojevi fine svile i drugih materijala koriste se za zavese, ukrasne jastuke, prekrivače, stolnjake, tapaciranje nameštaja.

U tradicionalnoj indijskoj dnevnoj sobi često se može videti ljuljaška od drveta ili metala, jednostavno ili bogato ukrašena, koja visi sa plafona ili iz okvira. Ova ljuljaška može da bude zanimljiv detalj i u moderno uređenom domu.

Indijski enterijer ne odlikuje samo estetika, već predstavlja stvaranje mesta koje promoviše zdravlje i blagostanje. Statue hindu bogova i boginja izrađene od bronze, mesinga, drveta ili zlata izgledaju zanimljivo, kao i slonovi i božanstva Bude u enterijeru doma.

 

Pročitano 3189 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Indijski stil uređenja doma