Artnit

Nedelja, 08 Decembar 2013 17:55

Slobodan Selenić - O romanu Čekajući Godoa Istaknut

"Na jednom planu to je gotovo realistička priča o dve propalice, skitnice, koji se odavno poznaju, od kojih je jedan kulturniji i intelektualniji, superiorniji (Vladimir), dok je drugi spontaniji, letargičniji i dobrovoljno podređen.

Oni se nalaze na mestu na kome su zato što čekaju izvesnog Godoa. U toku tog praznog dana, koji skitnice ispunjavaju kako najbolje umeju, nailazi Poco, gospodar, sa svojim slugom Likijem, i kraće se zadržava u razgovoru sa Vladimirom i Estragonom. Ubrzo pošto Poco i Liki odu, pojaviće se Dečak i javiti da Godo tog dana ne može da dođe, tako da će Vladimir i Estragon morati i u drugom činu komada da nastave sa čekanjem, opet bez uspeha, jer će se ponovo pojaviti Dečak i doneti istu, nezadovoljavajuću vest.

Naravno, priča na realističkom planu gotovo da je bez značaja ako ne uočimo i ono drugo značenje, ako ne otkrijemo autorovu nameru da govori ne o dvojici pojedinaca već o ljudskom rodu, i ne o jednom običnom danu čekanja već o čitavom ljudskom životu, ne sada nego otkada naša civilizacija postoji."

Pročitano 6137 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Slobodan Selenić - O romanu Čekajući Godoa