Artnit

Subota, 25 Maj 2013 20:04

Jan Vermer - Oficir i nasmejana devojka Istaknut

Jedan od najvećih slikara enterijera je holandski slikar Jan Vermer. Slika Oficir i nasmejana devojka, koju je naslikao između 1655. i 1670. godine, sadrži najbitnije elemente njegovog stila. Na njoj se posebno ističe devojka i meka, direktna svetlost koja pada na njeno lice. Danas se slika nalazi u kolekciji Frik u Njujorku.

U središtu slike Oficir i nasmejana devojka je devojka u žutoj haljini sa čije leve strane dolazi svetlost iz otvorenog prozora, a tu je i velika geografska karta na zidu. Svi ovi elementi javljaju se i na mnogim Vermerovim slikama.

Na slici je prikazan enterijer jedne holandske kuće, sa tipičnim prozorom od mutnog stakla. Likovi - oficir i devojka, sede nedaleko od prozora da bi ih obasjali zraci škrtog severnjačkog sunca. Kontrast svetlosti i tame jasno daje trenutak intimnosti u kojoj su oficir i devojka samo objekti stvaranja divnog osećaja svetlosti, prostora i perspektive.

Devojka na slici drži čašu vina, koja se obično koristi za belo vino. U to vreme se više cenilo vino nego pivo, što ukazuje na njeno bogatstvo. Devojka se smeši, a njeno lice zrači radošću. Oficir u crvenom kaputu, sa crnim šeširom širokog oboda, smešten je blizu posmatrača i okrenut leđima. On je jedva nešto više od siluete, ali naslikan je nadmoćno. Njegovo lice je uronjeno u duboku senku i ne govori skoro ništa o karakteru.

Geografska karta iznad glava devojke i oficira dominira zidom, i sama po sebi je malo remek-delo slikarstva. U to doba geografska karta je bila veoma prisutna u enterijeru holandskih kuća i čest motiv na slikama holandskih slikara.

Na slici se primećuje izvor svetlosnih zraka i osvetljenja prikazanih likova. Tamni oblik u prvom planu suprostavljen je drugom planu koji je osvetljen.

Jan Vermer je veoma vešto dočarao perspektivu na ovoj slici. Efekat dubine ostvario je diferenciranjem dimenzija figure najbliže posmatraču i one u drugom planu.

Istoričari umetnosti različito tumače sliku Oficir i nasmejana devojka, a posebno odnos između dva prikazana lika. Devojka na slici podseća na Vermerovu suprugu, Catharinu Bolnes, za koju se veruje da je pozirala za mnoge od njegovih slika.

Pročitano 6180 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 26 April 2019 11:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Jan Vermer - Oficir i nasmejana devojka