Artnit

Subota, 14 Oktobar 2023 15:53

Jan Vermer - Alegorija vere Istaknut

Alegorija vere, poznata i kao Alegorija katoličke vere je slika Jana Vermera iz Zlatnog doba holandskog slikarstva, iz oko 1670-1672. godine. Ova slika koju je naručila jezuitska opština smatra se njegovom poslednjom slikom. Ona se značajno razlikuje po stilu i nameni od ostalih Vermerovih slika i spada u njegovu jedinu sliku koja pripada istorijskom slikarstvu u savremenoj hijerarhiji žanrova, iako i dalje ima njegovu tipičnu kompoziciju sa jednom ili dve figure u domaćem enterijeru. Slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Alegorija vere, naslikana u vreme kada su javne mise bile zabranjene u Holandiji, oslanja se na složeni jezik alegorije da bi se prikazao trijumf Katoličke crkve. Jan Vermer je prešao u katoličanstvo pre braka, a ova slika koja uključuje sto natrpan putirom, misalom i raspećem, takođe se može odnositi na proslavljanje mise u “skrivenim crkvama“ u privatnim kućama.

Naslikana višebojna tapiserija povučena ulevo otkriva scenu slike Alegorija vere, ženu koja predstavlja samu crkvu za koju se često smatra da je pokajnica Marija Magdalena. Stolica sa plavom tkaninom je naslonjena na tapiseriju. Na uzdignutoj platformi nalik oltaru prekrivenoj zeleno-žutim tepihom čija je ivica na crno-belom mermernom podu sedi žena u belo-plavoj satenskoj haljini sa zlatnim ukrasima, sa desnom nogom na zemljinoj kugli i desnom rukom na srcu. Njena leva ruka počiva na ivici stola na kome se nalaze zlatni putir, velika knjiga na čijem vrhu je kruna od trnja, a ispod nje dug komad tkanine i raspeće od tamnog drveta iza koga je panel od pozlaćene kože. Na podu ispred nje je jabuka i zmija simbol Satane koja leži zgnječena i krvari pod težinom kamene ploče. Opčinjena božanskom ljubavlju, žena podiže pogled sa Biblije i gleda u raspeće. Na mutnom, dalekom zidu iza žene, okačena je velika slika Hristovog raspeća zasnovana na slici flamanskog umetnika Jakoba Jordansa iz Vermerove kolekcije.

Pročitano 1514 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Jan Vermer - Alegorija vere