Artnit

Ponedeljak, 11 Maj 2020 09:49

Dorotea Taning - Autoportret Istaknut

Crtež Autoportret iz 1936. godine otkriva početne veštine predstavljanja američke slikarke, grafičarke, vajarke i pesnikinje Dorotee Taning. Ona je na njemu prikazana kao mlada žena sa rukom na glavi koja gleda u posmatrača u tipično zamišljenoj umetničkoj pozi. Danas se ovaj crtež nalazi u privatnoj kolekciji.

Dorotea Taning je pripadala krugu francuskog pesnika Andrea Bretona, jednog od utemeljivača nadrealizma. Andre Breton i nadrealistički španski umetnik Salvador Dali su bili zainteresovani za oči, a posebno za bestelesno oko, kao što je to slučaj sa ilustracijama uključenim u Bretonov nadrealistički roman Nađa iz 1928. godine.

Pažnju privlači oko kao prozor u nesvesni svet, ali i naizgled kontradiktornost, jer ovaj organ se pogrešno pripisuje vidu. "Sagledavanje" u dubinu, kako to pokazuje Dorotea Taning i drugi umetnici nadrealisti, zapravo je kompleksniji i unutrašnji proces. Izolovano proučavanje oka sa leve strane možda je najzanimljiviji aspekt crteža Autoportret i povezanosti sa nadrealističkim tendencijama koje će se kasnije pojaviti u umetničkom stvaralaštvu Dorotee Taning.

Pročitano 1802 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Dorotea Taning - Autoportret