Artnit

Subota, 02 Februar 2019 11:18

Pol Kle - O umetniku Istaknut

Pol Kle - Smokvino drvo Pol Kle - Smokvino drvo

U kratkom predavanju O modernoj umetnosti, održanom na otvaranju izložbe 1924. godine u Jeni, Pol Kle istražuje umetnički proces umesto ishod. On posebno osvetljava elemente kreativnog procesa koji se tokom rasta umetničkog dela odvijaju u podsvesti umetnika koga poredi sa drvetom. On piše:

"Umetnik se bavi ovim mnogoobličnim svetom i u izvesnoj meri oseća svoj smisao u njemu, tiho, sam za sebe. On je tako dobro orijentisan da ume da unese red u plimu pojava i iskustava. Taj smisao za pravac u prirodi i u životu, to grananje i širenje poretka, uporediću s korenom drveta.

Iz korena dolazi umetniku životni sok, teče kroz njega, teče u njegove oči. On je stablo drveta. Obuzet i podstaknut snagom tog strujanja, on ono što vidi prenosi u delo.

Naočigled svetu krošnja drveta se razvija i širi u vremenu i prostoru, a tako je i s njegovim delom.

Niko ne očekuje da drvo uobliči svoju krošnju na potpuno isti način kako svoj koren. Gore i dole ne mogu da stoje u istom odnosu kao predmet i odraz u ogledalu. Očigledno je da različite funkcije pri delovanju u različitim elementima mora da prozvedu vitalno razilaženje.

Ali baš se umetniku ponekad ne dopušta razilaženje s prirodom koje zahteva njegova umetnost. Čak su ga optužili za nesposobnost i za namerno iskrivljavanje.

Pa ipak, stojeći na svom određenom mestu, kao stablo drveta, on samo skuplja i propušta kroz sebe ono što dolazi iz dubina.

Njegov položaj je skroman. A lepota krune nije njegova; ona je samo prošla kroz njega."

Pročitano 2474 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Kle - O umetniku