Artnit

Ponedeljak, 21 Mart 2016 11:44

Onore Domije - Gargantua Istaknut

Svoja satirična dela francuski slikar, grafičar, vajar i karikaturista Onore Domije počeo je da stvara 1830. godine, u vreme kada je Šarl Filipon, liberalni novinar osnovao časopis Karikatura (La Caricature), u kome je spojio novinarstvo i umetnost karikature. Kao saradnik časopisa svojim satiričnim crtežima kritikovao je društvo i vlast. Godine 1831. nacrtao je karikaturu Luja Filipa, koju je nazvao Gargantua prema istoimenoj knjizi Fransoa Rablea, koja je važila za nepristojnu, sirovu i vulgarnu. Gargantua nikada nije objavljena u časopisu Karikutara, jer je cenzura i policija zaustavila njeno objavljivanje na vreme. Litografija ove karikature se danas nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Parizu.

Onore Domije na karikaturi Gargantua prikazuje ekstremnu sebičnost, okrutnost i nezajažljivost francuskog kralja Luja Filipa. Na njoj je predstavljen Gargantua kao Luj Filip, koji sedi na prestolu i guta vreće kovanog novca koje su njegovi ministri uzeli od siromašnih, a koje transportuju sićušni nosači do daske koja se prostire od zemlje do njegovih usta. U podnožju daske je publika jadnih dronjavih ljudi i žena koji predaju svoj novac u korpe ministara. Oko prestola su debeli mali miljenici koji su pokupili plemićke titule, ordene, provizije i slično, za koje su dali ponude. Gargantua zapravo prikazuje neverovatne sume novca, koje Vlada troši na sebe. Luj Filip je dozvolio sebi "platu" veću od 18 miliona franaka, što je 37 puta bilo više od Napoleona Bonaparte.

Karikatura Gargantua nije dobro primljena od strane vlasti. Onore Domije je osuđen na šest meseci zatvorske kazne. Posle odsluženja kazne, iako je nastavio da kritikuje režim i društvo nikada više nije bio optužen.

Pročitano 4658 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 30 Mart 2019 12:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Onore Domije - Gargantua