Artnit

Četvrtak, 25 Decembar 2014 20:37

Klod Mone - Snežna scena u Aržanteju Istaknut

Klod Mone, francuski impresionistički slikar naslikao je osamnaest slika zime u Aržanteju, predgrađu Pariza, gde je živeo od 1871. do 1879. godine sa svojom porodicom. Većina slika prikazuje sneg u Aržanteju, zime 1874-1875. godine i naslikao ih je na lokacijama u blizini svoje kuće na bulevaru Sen-Deni. Njegova poznata slika zime je Snežna scena u Aržanteju iz 1875. godine, koja se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Slika Snežna scena u Aržanteju prikazuje bulevar Sen-Deni koji gleda u pravcu raskrsnice de la Voie-des-Bans, sa reke Sene. Sneg je najupečatljivija karakteristika slike, sa zidovima, krovovima i granama pokrivenim sa njim. U centru slike, vidi se dvoje ljudi koji hodaju po snežnom pokrivenom kolovozu. U pozadini je nekoliko zgrada, među kojima se ističe crkva.

Pretežno crno-bela melanholična paleta i siva boja prikazuju do savršenstva pustoš oblačnog zimskog popodneva. Klod Mone je naslikao velike površine slike u nijansama plave i sive boje. Primena manjih poteza četkice zelene, žute, crvene i tamnoplave razbija ove velike prostore, a koreografija disperzije tih raznih boja pomaže u povezivanju slike kao celine. Boja na označenoj površini kolovoza je deblja nego drugde na slici, a tehnika impasto ukazuje na osećaj remetilačkog snega.

U decembru 1879. godine sliku je od Kloda Monea dobio kolekcionar slika Teodor Dure. U razgovoru sa slikarom Eduarom Maneom, Dure je kasnije rekao da je: "Jedne zime Mane hteo da naslika snežnu scenu. Posedovao sam samo jednu takvu sliku od Monea. Kada je sliku video, on je rekao "To je savršeno! Ne bih znao kako da naslikam bolje", nakon čega je odustao od slikanja snežnih scena.

Slikana nedaleko od Moneove kuće u Aržanteju, a verovatno započeta na otvorenom, slika Snežna scena u Aržanteju pokazuje interesovanje Kloda Monea za promenljive efekte svetlosti i vremena. Postavljena na svetlo-sivom terenu, slika se može videti kroz neke od primenjenih tankih poteza četkice, dok mrlje pigmenta i veći zamah boja definiše objekte i ljude. Put prikazuje posmatrača na sceni. Ograda i livada deluju kao kadriranje foto-aparata, tako da možemo osetiti hladnoću, vlagu vazduha i sneg kako pada. Odluka Monea za slikanje snežnih padavina u toku, a ne jednostavne zimske scene palog snega, odražava uticaj japanskih grafika.

Pročitano 4742 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 28 Oktobar 2019 11:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Klod Mone - Snežna scena u Aržanteju