Artnit

Subota, 17 Oktobar 2015 11:50

Klod Mone - Mrtva priroda sa jabukama i grožđem Istaknut

Klod Mone je verovatno slikao slike mrtve prirode 1879-1880. godine, znajući da će biti lakše da ih proda od pejzaža, a istovremeno na njima je mogao da nastavi svoje eksperimente sa teksturama i bojama prirode tokom perioda kada mu loši vremenski uslovi nisu dozvoljavali slikanje na otvorenom. Slika Mrtva priroda sa jabukama i grožđem iz 1880. godine je jedna od tri slike mrtvih priroda koje prikazuju korpu sa jabukama i grožđem, koje je Klod Mone naslikao u tom periodu. Ova slika se danas nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Na slici Mrtva priroda sa jabukama i grožđem Klod Mone prikazuje na stolu prekrivenim stolnjakom dve različite vrste jabuka, zajedno sa belim i crnim grožđem, i uvodi elemenat pokreta, čak i napetosti. Korpa na stolu je puna jabuka i grožđa. Manje jabuke na stolu u donjem desnom uglu slike kao da će da se otkotrljaju sa strmog kosog stola, dok veće jabuke kao da miruju u donjem levom uglu, dok ih beli grozd razdvaja, a nabori tkanine kao da se talasaju. Ipak, kontrola Monea nad predmetima je očigledna, i on kompoziciji daje osećaj stabilnosti i vitalnosti. On ne samo da je primenio majstorski pogled odozgo, već je takođe učvrstio voće i korpu opipljivim, sivkasto-zelenim senkama. Istražujući mogućnosti materijala, što je bio jedan od centralnih izazova slikanja mrtvih priroda, Mone pronalazi nekoliko načina da koristi iste mrlje belog pigmenta - na grožđu, gde one predstavljaju prozirnu krhkost; na velikim jabukama, mat čvrstoću; i na malim jabukama, sjaj.

Kao i na većini impresionističkih pejzaža, Klod Mone je i na slici Mrtva priroda sa jabukama i grožđem zaokupljen složenošću boja, svetlošću i teksturom. Ovo je posebno vidljivo na obimnoj površini tkanine, gde igra svetlosti iskazana horizontalnim potezima četkice ukazuje na nabore stolnjaka, i istovremeno podseća na ranije slike na kojima Mone koristi slične kratke horizontalne poteze četkice šarolikih boja koji ukazuju na talasanje vode na suncu.

Pročitano 6086 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 17 Septembar 2019 10:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Klod Mone - Mrtva priroda sa jabukama i grožđem