Artnit

Subota, 20 Januar 2018 12:12

Majoran - Origanum majorana Istaknut

Začinska, aromatična, lekovita biljka majoran (Origanum majorana) u narodu je poznata i kao babina duša, mirišljavak, mirišijavak, šenzeg, sanseg, mažurana, majeran, majuran, mačurana, mezurana. Njen latinski naziv ukazuje na sličnost u izgledu, ukusu i aromi sa origanom (Oreganum vulgare), i zato se u mnogim kuvarima kaže da ih je teško razlikovati. Razlika je međutim i u mirisu i aromi. Majoran ima slatkasti, pomalo cvetni miris i slatko-gorki ukus, koji blago podseća na pepermint (metvica), a miris i aroma origana su mnogo intenzivniji.

Majoran pripada rodu Origanum, porodici metvica (Lamiaceae). Potiče iz zemalja oko zapadnog Mediterana. Najpoznatije su grčka, španska i meksička vrsta, koje se razlikuju po jačini arome i ukusa.

Majoran je dvogodišnji ili višegodišnji grm koji u svom prirodnom staništu može da poraste visinu do jedan metar. Stabljika je tanka, četvorouglasta, razgranata, siva, maljava. Listovi su mali sa kratkim peteljkama, pokriveni dlačicama. Zavisno od staništa majoran cveta u julu ili avgustu. Sitni beli ili ružičasti cvetovi sakupljeni su u cvasti na vrhovima lisnatih grančica.

Od davnina se majoran koristi kao lekovita biljka. Za lek se beru cvetovi i cela biljka za vreme cvetanja. Suši se brzo na toplom i prozračnom mestu u hladovini.

Majoran sadrži proteine, gvožđe, celulozu, tanin i gorke materije i različita eterična ulja. Ulje je žuto ili žuto-zelenkasto, blagog i aromatičnog mirisa i koristi se u kozmetici. U kozmetičkoj industriji se koristi u preparatima za negu nečiste i masne kože. U aromaterapiji se koristi za ublažavanje simptoma astme, bronhitisa, upale sinusa, glavobolja ili probavnih tegoba. Dodaje se i u ulja za masažu i doprinosi oslobađanju bolova u mišićima.

Zbog tanina i etarskog ulja koji sprečavaju razmnožavanje bakterija, majoran se koristi za lečenje rana, upale kože, protiv prehlade bronhija, kao i za lečenje žutice. Dobar je lek i protiv uznemirenosti, anksioznosti, razdražljivosti, nervoze i nesanice. Čaj od majorana podstiče znojenje i oslobađanje toksina preko kože.

Kao začinska biljka majoran se često koristi u mediteranskoj kuhinji. Kada se koristi svež dodaje se u jela na kraju kuvanja, jer je osetljiv na toplotu i gubi aromatična svojstva. Osušen majoran ima jači miris i može da se dodaje i u toku kuvanja.

Pročitano 2911 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 14 Decembar 2019 11:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Majoran - Origanum majorana