Artnit

Sreda, 17 Januar 2018 11:52

Nega egipatske zvezde Istaknut

Pentas lanceolata je zimzelena višegodišnja zeljasta biljka, koja je zbog cvetova nalik na zvezde poznatija po imenima egipatska zvezda i zvezdana kitičarka. Gaji se kao jednogodišnja baštenska ili saksijska biljka. Ako ima odgovarajuće uslove, kao sobna biljka može da cveta skoro tokom cele godine.

Egipatska zvezda napreduje najbolje u humusom bogatoj i dobro dreniranoj zemlji.

U toku leta egipatska zvezda može da se stavi na polusenovito ili sunčano mesto. Da bi uspešno cvetala potrebno joj je 4 do 6 sati sunca dnevno. U vrelim letnjim danima treba je skloniti sa direktnog sunca u najtoplijem delu dana.

U periodu pune vegetacije egipatska zvezda se zaliva obilnije, a u ostalim periodima umereno. Zaliva se pažljivo da zemlja ne bude mokra, jer će onda koren trunuti. Između dva zalivanja zemlja treba da se blago prosuši, ali ne potpuno, jer to izaziva opadanje listova.

Egipatska zvezda se prihranjuje u periodu vegetacije bar jednom mesečno. Preporučuje se da se u vreme cvetanja prihranjuje na svakih 10 dana đubrivom koje je bogato magnezijumom i gvožđem.

Pošto ne podnosi temperature niže od 12 stepeni, pre prvih mrazeva egipatsku zvezdu treba staviti u svetlu, prohladnu prostoriju.

Da bi postale grmolike na mladim biljkama treba zakidati rastuće vrhove, a starije biljke u proleće treba orezati. Precvetale cvetove treba uklanjati, a grane mogu da se skrate posle cvetanja. Da bi cvetala zimi, treba zakidati rane pupoljke koji se pojavljuju u jesen.

Egipatska zvezda se razmnožava leti poludrvenastim reznicama ili semenjem u proleće. Pošto je seme veoma sitno prilikom setve ga ne treba prekrivati supstratom, jer mu je potrebna svetlost za klijanje. Za oko 14 nedelja biljka iz semena može da procveta.

Pročitano 8308 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 16 Decembar 2019 11:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega egipatske zvezde