Artnit

Sreda, 09 Decembar 2020 11:57

Crvena detelina - crvena gunjica Istaknut

Vrsta deteline Trifolium pratense, u narodu poznata po nazivima crvena detelina, crvena gunjica, trogotka ili kravljača raste po livadama i pašnjacima. Kao lekovita biljka se obično koristi za lečenje respiratornih problema, kožnih poremećaja, zapaljenskih stanja poput artritisa i zdravstvenih problema žena. Takođe, se često koristi kao zeleno đubrivo na nestrukturnim i siromašnim zemljištima.

Zeljasta višegodišnja biljka Trifolium pratense pripada prodici mahunarki (Fabaceae). Ime roda Trifolium izvedeno je iz latinske reči tres što znači tri i folium list, a vrste pratense od latinske reči koja znači uzgoj na livadama. Potiče iz Evrope, zapadne Azije i severozapadne Afrike.

Crvena detelina može da poraste u visinu 15 do 40 santimetara. Listovi su trolisnati, sa lisnicama ovalnog ili elipsastog oblika, potpunih ili blago nazubljenih ivica. Cvetovi su crveno-purpurni, ređe beli, raspoređeni u pojedinačne, loptaste, cvetne glave.

U narodnoj tradiciji crvena detelina je bila povezana sa hrišćanskom doktrinom o Trojstvu zbog njenih trostrukih listova. U Engleskoj se nosila kao čarobna amajlija za zaštitu od zla. Listovi crvene deteline jeli su se kao zelena salata, a cvetovi sušili za upotrebu u čajevima. Kinezi su tradicionalno koristili infuziju cvetova crvene deteline kao sredstvo za iskašljavanje i prečišćavanje krvi, dok su Rusi infuziju koristili za lečenje bronhijalne astme. Različite indijanske kulture su koristile njeno lišće kao hranu, a biljku za bolne oči, kao melem za opekotine, kao i za kašalj, groznicu i menopauzu. Evropske kulture su je koristile kao pomoć za lečenje jetre i probavnih bolesti.

Crvena detelina sadrži trifolin i vitamin C i koristi se kao zaslađivač u biljnim čajevima. Čaj od suve biljke ima antibakterijska svojstva i preporučuje se za ispiranje grla. Čaj i tinktura od cvetova se preporučuju za čišćenje krvi i limfe i redovnu godišnju detoksikaciju organizma. Pripravci od deteline podstiču funkciju jetre, a koriste se i protiv glavobolje, kostobolje i reume, za jačanje imunološkog sistema, lečenje probavnih tegoba, poboljšanje apetita. Ulazi u sastav biljnih mešavina i sirupa za lečenje sezonskih bolesti kao što su prehlada i kijavica sa temperaturom.

Crvena detelina se koristi u pripremi kozmetičkih preparata protiv akni, bradavica i čireva. Njeni oblozi ubrzavaju zarastanje posekotina, povlačenje modrica i otoka.

Pročitano 2039 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Crvena detelina - crvena gunjica