Artnit

Utorak, 05 Avgust 2014 12:37

Alokasija - slonovo uvo Istaknut

Tropska biljka alokasija, ili slonovo uvo kako se često naziva zbog oblika svojih listova je veoma popularna sobna biljka. Krupni, rebrasti i često upadljivo prošarani listovi zanimljiv su ukras enterijera doma.

Alocasia pripada porodici Araceae. Ime je nastalo od imena biljke Colocasia - Taro. Englezi je zovu Giant Taro, što znači džinovski taro i Elephant Ear, što znači slonovo uvo.

U tropskim šumama Šri Lanke, Indije i Malezije alokasija raste u spratu prizemne flore na čistinama ili na obalama reka. U svom prirodnom staništu može da poraste u visinu oko 4,5 m, a uspravne lisne drške mogu da budu duge i preko 1 m.

Postoji oko 79 vrsta alokasije. Najpoznatije vrste kao sobne biljke su: Alocasia lowii, Alocasia amazonica i Alocasia sanderiana.

Alokasija je višegodišnja biljka sa debelom podzemnom i nadzemnom stabljikom. Kao sobna biljka može da poraste u visinu do 1 m.

Listovi alokasije se razvijaju iz vertikalnog rizoma i obrazuju rozetu. Po obodu su grubo, krupno nazubljeni i mogu da dostignu dužinu od pola metra. Veliki, sjajni, listovi tamnozelene boje su često sa crvenkastom nijansom ili sa vidljivim žilicama bele boje. Naličje lista može da bude ljubičaste ili tamnocrvene boje i sa svetlim žilama. Postoje i kultivari sa panaširanim listovima (Variegata) ili sa bledoljubičastim listovima (Violacea).

U toku godine alokasija dobija neobične žute cvetove sa crvenim bobicama.

Alokasiji prijaju topla i svetla mesta u enterijeru doma. Dobar je izbor za sunčano kupatilo.

Pročitano 8532 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 06 Avgust 2014 12:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Alokasija - slonovo uvo