Artnit

Nedelja, 16 Septembar 2018 10:53

Kalanchoe manginii - nega Istaknut

Višegodišnji zimzeleni sukulent Kalanchoe manginii je vrsta kalanhoje, koja je zbog posebnog oblika cveta poznata po imenu kraljica suza, a uz nju se vezuju i imena kao što su kalanhoja mangini, biljka luster, zvona plaže, madagaskarsko voštano zvono. Zbog svojih neobičnih cvetova jarkih boja gaji se kao sobna biljka, a zbog padajuće forme savršena je za viseće korpe i saksije.

Da bi se obezbedila dobra drenaža, Kalanchoe manginii se sadi u zemlju sa dodatkom malo grubog peska u glinene saksije sa drenažnim rupama na dnu. Dodatnu drenažu obezbediće i postavljanje saksije na podmetač ispunjen kamenčićima ili šljunkom.

Kalanchoe manginii najbolje uspeva na senovitom mestu. Iako joj ne prija direktno sunce, može biti izložena jutarnjem suncu. Odgovara joj mesto pored sunčanog prozora i treba joj obezbediti 8 do 10 sati sunčeve svetlosti dnevno kako bi se podstaklo formiranje više pupoljaka i cvetanje.

Kalanchoe manginii raste dobro na normalnim sobnim temperaturama. Pošto potiče sa Madagaskara cvetaće na temperaturama između 15 i 16 stepeni. Izbegavajte temperaturu ispod 5 stepeni, jer može da uništi biljku nakon nekoliko sati.

Leti Kalanchoe manginii može da se iznese napolje u polusenku. Kao sobna biljka može da prezimi, ali ako se stavi malo dalje od prozora. Kada počne da formira pupoljke u februaru treba je premestiti do prozora da bi imala što više svetlosti.

U jesen i proleće Kalanchoe manginii se zaliva umereno, dok je tokom leta treba temeljno zaliti i ostaviti da se osuši pre ponovnog zalivanja. Zimi se zaliva samo povremeno, kada počne da se smežurava. Iako će preživeti zanemarivanje, može da postane mnogo gruba i tanka. Izbegavajte upotrebu hladne vode kada je zalivate jer bi mogla da "šokira" biljku.

Od kraja proleća do početka jeseni Kalanchoe manginii se prihranjuje mesečnom dozom đubriva. Orezane biljke mogu dobiti dozu punog čvrstog đubriva kao podsticaj.

Kalanchoe manginii zadržava cvetove nekoliko nedelja i nakon što izgubi svoj sjaj obično se odbacuje. Međutim, ako se oreže ona će cvetati i sledeće sezone. Sklonite izbledele cvetove i nastavite da je pincirate još nekoliko meseci kako biste dobili žbunastu biljku.

Kalanchoe manginii se presađuje svakog proleća u saksije za jedan broj veće. Maksimalna veličina saksije treba da bude oko 12 cm.

Kalanchoe manginii se razmnožava vršnim reznicama koje se zabadaju u posude veličine 8 cm napunjene smešom tresetne mahovine i peska, koje se ostavljaju na toplo mesto i zalivaju kada se vrh 1 do 2 cm osuši. Kada se formiraju koreni i počne da raste, pomerite svaku mladu biljku u posudu sa standardnom mešavinom i nove biljke su spremne za mesec dana.

Delovi Kalanchoe manginii su otrovni ako se zapale. Svi njeni delovi su toksični za stoku, ptice i male životinje.

Pročitano 5674 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 09 Decembar 2018 11:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kalanchoe manginii - nega