Artnit

Sreda, 06 Avgust 2014 11:42

Nega ukrasnog hmelja Istaknut

Ukrasni hmelj ili sobni hmelj (Beloperone guttata), poznat i pod nazivom biljka račić ili biljka škamp se često gaji kao sobna biljka. Ako je nega ukrasnog hmelja pravilna cvetaće skoro cele godine u obliku klasja koje se sastoji od uskih brakteja živih boja.

Ukrasni hmelj treba držati na svetlom mestu, ali ne na direktnom suncu, posebno jakom podnevnom. Najbolje mesto je na istočnom prozoru gde lepo napreduje.

Mešavina zemlje, koja sadrži jedan deo listovke, jedan deo komposta, jedan deo treseta i 15 odsto čistog rečnog peska odgovara ukrasnom hmelju. Zemlja mora da bude stalno vlažna sa dobrom drenažom. Zbog oticanja suvišne vode na dno saksije treba staviti šljunak ili crepiće.

U toku vegetacije, ukrasni hmelj se zaliva redovno, dva puta nedeljno. Ali, ne treba preterivati sa zalivanjem, jer će listovi požuteti. Zimi se zaliva manje, svakih 8 do 12 dana.

Svake 2 do 3 nedelje ukrasni hmelj treba prihranjivati tečnim đubrivom za cveće u toku vegetacije, a zimi nije potrebno.

Zimi ukrasni hmelj dobro podnosi umerenu temperaturu od 12 do 15 stepeni. Ako počne da raste nepravilno treba ga potpuno orezati, na visinu od 5 cm. Često se dešava i da opadne veliki broj listova, ali u proleće će se opet pojaviti novi. Leti može da se iznese na terasu, balkon ili u vrt, na polusenovito mesto.

Da bi se ukrasni hmelj oblikovao u lep žbun u rano proleće mu treba skratiti grančice i i presaditi ga u mešavinu zemlje.

Ukrasni hmelj se lako razmnožava u proleće, reznicama, dugim 8 do 10 cm. U male saksije sa mešavinom treseta i rečnog peska se utakne 3 do 5 reznica, a zatim se dobro zaliju, prekriju plastičnom folijom i stave na toplo i svetlo mesto. Brzo se zakorenjuju i dok su mlade treba im zakidati vrhove da bi se oblikovale grmoliko.

Biljne vaši mogu da napadnu ukrasni hmelj, pa ga prskajte nekim insekticidom.

Pročitano 10940 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 08 Oktobar 2019 10:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega ukrasnog hmelja