Artnit

Utorak, 06 Oktobar 2020 10:41

Hoya kerrii - zeleno srce Istaknut

Zimzelena tropska višegodišnja puzavica Hoya kerrii je vrsta hoje poreklom sa jugoistoka Azije, gde raste na drvetu, poput liana. Zbog oblika lista sličnog srcu često je zovu zeleno srce, srećno srce i Hoya Valentine. Prodaje se za Dan zaljubljenih, najčešće samo jedan list, a kao sobna biljka se gaji zbog svojih cvetova i listova.

Hoya kerrii raste veoma sporo, a može da poraste i do 10 metara dužine. Listovi su debeli, kožasti. Od leta do kasne jeseni cveta. Cvetovi su veoma mali i za razliku od mnogih drugih vrsta hoje isključivo beli ili ružičasti, a pupoljci imaju blagi ukus limuna. Oni se sakupljaju u kišobrane cvasti od 15 do 25 komada i oslobađaju slatkast nektar.

Kao sobna biljka Hoya kerrii se gaji u humusom bogatom, dobro osušenom zemljištu.

Prostor u kojem se nalazi Hoya kerrii treba redovno provetravati. Za normalan rast i održavanje odgovara joj temperatura vazduha od 22 do 25 stepeni. Kada temperatura padne ispod 15 stepeni, njeno lišće požuti.

Pošto je Hoya kerrii tropska biljka odgovara joj svetlije mesto sa malo direktnog sunca. Ako je u previše tamnoj prostoriji ne cveta, a previše direktne svetlosti spaljuje lišće. Najbolja opcija je prozor prema zapadu ili istoku.

Hoya kerrii se zaliva samo mekom i ustajalom vodom sobne temperature jednom nedeljno, a u zimskom periodu jednom u dve nedelje. Ali, kada ne dobije pravu količinu vlage i lišće se počinje naguravati, zaliva se češće. Kada lišće počne da bledi, to ukazuje na višak vlage, i dok se zemlja ne osuši ne zaliva se.

Ako je Hoya kerrii prestala da cveta, treba je tokom vegetacijske sezone jednom mesečno prihranjivati tekućim đubrivima za kaktuse i sukulente, mešajući ih vodom tokom zalivanja.

Hoya kerrii se razmnožava reznicama i semenom. Da bi izgledala dekorativno, potrebno je duge izbojke obrezivati.

Pročitano 3913 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Hoya kerrii - zeleno srce