Artnit

Četvrtak, 06 Mart 2014 16:07

Tamjanika - Sveta Petka Istaknut

Tamjanika (Plectranthus) poznata i pod nazivom Sveta Petka se gaji kao sobna biljka, ali i na balkonima, terasama ili u vrtovima zbog svojih zanimljivih dekorativih listova intenzivnih boja. Njeni listovi izuzetno mirišu i imaju mirisna ulja koja teraju neke insekte, a naročito moljce.

Rod tamjanike obuhvata oko 350 vrsta puzavih, polupuzavih i grmolikih, uglavnom višegodišnjih biljaka, koje potiču iz Afrike, Australije i jugoistočne Azije. Neke vrste se gaje kao ukrasne biljke, dok se neke gaje kao lisnato povrće ili korenasto povrće zbog svojih jestivih krtola ili koriste kao lek.

Latinsko ime roda - Plectranthus potiče od grčkih reči plectron, što znači mamuza i anthos, što znači cvet. Zajednički naziv za biljke iz ovog roda je cvet mamuza.

Cela tamjanika je aromatična. Njene grane su povijene, obrasle naspramnim izduženim listovima jajastog oblika, koji porastu do 6 cm. Listovi mogu da budu zeleno-bele, zeleno-zlatne ili zeleno-srebrne boje.

Izbojci nekih vrsta tamjanike mogu da dostignu dužinu od 2 m. Ovi izdanci padaju naniže i stvaraju poseban vizuelni efekat, što je čini idealnom za viseće korpe ili saksije, ali i za kombinovanje sa saksijskim cvećem.

Cvetovi tamjanike su mali, u beloj ili u svetloljubičastoj boji. Sakupljeni su u manje grozdaste cvasti i nepravilno raspoređeni po granama.

Plectranthus coleoides variegatus koji ima listove svetlozelene boje, sa belim talasasto urezanim rubom se najčešće gaji kao sobna biljka.

Pročitano 11037 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Tamjanika - Sveta Petka