Artnit

Sreda, 05 Mart 2014 17:51

Čeri paradajz - Cherry Tomato Istaknut

Čeri paradajz može da bude veoma zanimljiv ukras u domu, a uz to se i njegovi sitni plodovi koriste u pripremanju jela i salata i za dekoraciju hrane. Može da se gaji u saksiji i žardinjeri, kao i u povrtnjacima i plastenicima. Kombinovanjem sa drugim povrćem, začinskim i lekovitim biljkama stvara se neobičan vrt na terasi ili balkonu.

Čeri paradajz (Cherry Tomato) je zajednički naziv za sve sorte i hibride paradajza koje daju male plodove. Najčešća veličina plodova je kao krupna trešnja, i otuda potiče ime Cherry, što na engleskom jeziku znači trešnja. Naziva se još i koktel paradajz.

Većina varijeteta čeri paradajza rađa u bogatim grozdovima. Plodovi mogu da budu krupniji, veličine ping-pong loptice ili veoma sitni, prečnika ispod 1 cm, u raznovrsnim bojama - crvenoj, narandžastoj, žutoj, svetlozeleno-žutoj ili tamnobordo. Ukusi su takođe različiti, od kiselkastih do slatkastih.

Neke sorte i hibridi čeri paradajza u jednom kraćem vremenskom periodu donesu kompletan rod, a neke rađaju i iznova cvetaju sve dok im klima to omogućava.

Visina čeri paradajza, zavisno od varijeteta, je od 10 cm do oko 1 m. Naročito su atraktivni oni koji podsećaju na viseće muškatle, daju dobre plodove, a mogu da se gaje u visećim saksijama. Ima i onih kojima treba pritka, i onih koji imaju formu žbuna i jaku stabljiku kojoj nije potrebna pritka.

Čeri paradajz se gaji kao i svaki drugi paradajz. Potrebni su mu svetlo, toplota, redovno zalivanje i prihranjivanje.

Čeri paradajz je veoma otporan i ne traži neku posebnu negu. Dobro raste i u "siromašnijoj" zemlji, a odgovara mu svaka zemlja za cveće. Zaliva se predveče, i ne prija mu zalivanje po najvećoj vrućini.

Ako se gaji kao dekorativna biljka može se ostaviti više zaperaka, a grane se zalamaju na visini koja odgovara prostoru.

Početkom jeseni pre mraza čeri paradajz se može uneti u svetlu topliju prostoriju ili staviti na prozor gde će i dalje neumorno da daje plodove.

Pre setve seme čeri paradajza se može naklijati i položiti u vlažno zemljište, prekriti slojem zemlje i ponovo zaliti. Dubina saksije ili drvenog sanduka u koji se sadi treba da bude oko 50 cm, a obično se sadi jedna do dve biljke na rastojanju od 25 cm.

U kućnim uslovima seme se može sejati u februaru. Na terasu ili balkon čeri paradajz se iznosi kada prođe opasnost od kasnih mrazeva, najčešće krajem aprila, početkom maja. Pre nego što stalno bude napolju, nekoliko dana se stavlja prvo u senku pa postepeno na sunce, a uveče unosi unutra. Posle nekoliko dana može se ostaviti napolju i preko noći.

Čeri paradajz se oprašuje putem insekata, ali ako je na višim spratovima potrebno je da se u vreme cvetanja nekoliko puta dnevno pređe blago rukom preko biljaka ili se blago protrese, da bi polen prešao na tučak.

Seme najatraktivnijih varijanti čeri paradajza obično nije dobro za čuvanje, jer se sledeća generacija po pravilu "izjalovi".

Pročitano 33665 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 19 Juli 2019 10:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Čeri paradajz - Cherry Tomato