Artnit

Utorak, 27 Februar 2018 11:47

Sublimacija kao mehanizam odbrane Istaknut

Sublimacija spada u zrele mehanizme odbrane, koji su često najkonstruktivniji i najkorisniji odraslima jer podrazumeva podizanje kontrole nad našim željama i pretvaranje negativnog u pozitivno i društveno prihvatljivo. U psihologiji se sublimacija određuje kao preusmeravanje neprihvatljivih nagona, misli i emocija u društveno prihvatljive i cenjene radnje ili ponašanje, što može dovesti do dugoročne zamene početnog impulsa.

Pojam sublimacija potiče od latinske reči sublimare, što u prevodu znači podići na viši status. Ovaj pojam podrazumeva pretvaranje u nešto više, uzdignutije, uzvišenije nekoga ili nečega.

U psihologiji pojam sublimacije podrazumeva nesvesni odbrambeni mehanizam menjanja nagona (socijalno neprihvatljivih, instinktivnih ili primitivnih) u društveno prihvatljive nagone. Ovi negativni impulsi ili nagoveštaji su emocije poput agresije, ljutnje, razočaranja, seksualnih impulsa, ljubomore, bilo čega što nam može naneti štetu. Iako sublimacija funkcioniše na nivou podsvesti, ona je i dalje inspirativan koncept na kome moramo raditi. Na taj način, kad god se suočimo sa negativnom emocijom, moramo pokušati da je kanališemo u pozitivan čin. Preusmeravanje takvih neprihvatljivih ili bolnih nagona u produktivnije pomaže osobi da kanališe svoju energiju koja bi drugačije bila izgubljena ili iskorišćena na način koji bi osobi stvorio još više anksioznosti.

U psihoanalitičkoj teoriji Sigmunda Frojda dominira stav da je na sublimaciju čoveka naterao život u civilizaciji i da sublimirane aktivnosti ujedno znače i teško odricanje stvarne i najdublje ljudske prirode. On definiše, sublimaciju kao redirekciju seksualne želje (libida), koja teži ka ostvarenju viših ciljeva. Tako se energija oslobođena pojavom seksualnog impulsa usmerava ka socijalno prihvatljivoj aktivnosti i cilju. Prema Frojdu, mnoga umetnička dostignuća su posledica preusmeravanja seksualne ili agresivne energije u druge kanale, one koji su obično društveno prihvatljivi. Agresivni porivi mogu biti usmereni u atletske aktivnosti, čime osoba nalazi način izražavanja agresivnih osećaja, a i često bude hvaljena i nagrađivana. Sublimacija je za Frojda jedan od najpozitivnjih i najzdravijih mehanizama odbrane, jer omogućava određenoj osobi da se, reagujući na seksualnu frustraciju izborom nove socijalno prihvatljive aktivnosti zaštiti od bolesti.

Pročitano 5842 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Sublimacija kao mehanizam odbrane