Artnit

Nedelja, 02 Februar 2014 16:52

Ljubomir Stojić - Čovek u masi Istaknut

Emanuel Zairis - Demonstracije Emanuel Zairis - Demonstracije

Umesto "magnetizma mase", danas se govori o specifičnim socijalnim, ekonomskim, političkim i drugim uslovima koji su pogodni za nastanak različitih oblika masovnog ponašanja u određenim sredinama i pod određenim istorijskim okolnostima - pa tako danas niko pametan ne traži izvor uličnim demonstracijama, koje u nekim zemljama zahvataju ogromne mase građana i dobijaju izrazito destruktivni karakter, u ljudskoj potrebi za krdom.

Kao što čovekovi razlozi za učešće u masovnom ponašanju nisu potpuno instiktivni ni slepi, kao kod životinja, tako se ni samo njegovo ponašanje u masi ne može prosto objasniti "padanjem na životinjski nivo" usled dejstva mase. Činjenica je da su mogućnosti individualnog ponašanja u masi veoma skučene, te dolazi do stapanja s drugima u monolitnu masu, gde je pojedinac samo deo celine, skoro potpuno zavisan od nje. Ali je nepotrebno objašnjavati ovo sužavanje dijapazona individualnih varijacija nekom mističnom "regresijom na predljudski nivo" kad je moguće u svakom konkretnom slučaju utvrditi koji su faktori doveli do ograničenja percepcije, do otežavanja adekvatne procene situacije, do smanjenih mogućnosti za racionalno rasuđivanje, itd.

Ima, naravno, u čovekovom ponašanju, kad se nađe u masi, i dosta elemenata opuštanja one tenzije koju stvaraju društvene norme svojim stalnim pritskom na pojedinca da se saobrazi drugima, da ne štrči ni u kom pogledu. Zato se, u krajnjoj liniji, uvek može govoriti o masovnim ekscesima kao simptomu prevelikog pritiska društvenih normi na individualnu slobodu, prevelikog jaza između pojedinca i društva. Rušilaštvom i brutalnošću, koje čovek često ispoljava u masi, on u stvari, saopštava svoje nezadovoljstvo postojećim standardima i želju da se ovi promene.

Iz dela Socijalna psihologija

Pročitano 4638 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 03 Mart 2020 12:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Ljubomir Stojić - Čovek u masi