Artnit

Subota, 11 Mart 2017 11:58

Japanski vrt - oaza mira i spokoja Istaknut

Japanski vrt je karakterističan tip ukrasnog vrta koji stvara oazu mira i spokoja, pogodnu za opuštanje. Tradicionalni japanski vrt se razvio iz kineskog vrta i zasniva se na načelu da vrt treba da bude priroda oblikovana ljudskom rukom. Zato je ovaj vrt pokušaj prikazivanja prirode u najprirodnijem obliku i počiva na principu jednostavnosti, tajnovitosti i detalja. Postoje četiri osnovna elementa koja se koriste u japanskom vrtu: kamenje, voda, biljke i ornamenti. Prilikom izbora i uređenja ovih elemenata u prostoru, važno je imati u vidu osnovne principe dizajna jednog japanskog vrta, koji uključuju asimetriju, ogradu, pozajmljen pejzaž, ravnotežu i simboliku.

Japanski stil uređenja vrta ne uključuje mnogo biljaka. Dobar izbor naglašava zimzelene biljke u raznim oblicima, veličinama i teksturama listova. Zato se sade paprat, ukrasne trave i lisnodekorativne perene, kao što su hosta ili bergenija. Za zimzelenu pozadinu može se zasaditi bambus, a u središtu drveće koje simboliše čvrstinu i snagu, kao što su tisa, bor, japanski javor ili japanski ileks. U proleće se mogu oblikovati u niske cvetne pejzaže japanska trešnja, kamelije ili japanske azaleje. U leto su interesantni irisi, tradeskancije, liriope i japanske anemone. U ribnjak može da se stavi lotosov cvet, a dve ili tri mahovine su zanimljivi zeleni ukrasi.

Voda deluje smirujuće i zastupljena je u japanskim vrtovima u različitim oblicima. Jezerca i potoci su osnovne vodene površine i često sadrže zanimljiv biljni i životinjski svet. Takođe, mogu da budu zanimljivi i mali vodoskoci ili kamene fontane.

Pošto za Japance kamen ima svest i duh, za dekorisanje u japanskom vrtu se koristi kamenje, oblutci i šljunak. Kamenje se bira srazmerno veličini vrta, a prednost se daje neobičnom. Da bi doneli unutrašnji mir tradicionalno se koristi nekoliko većih okruglih, glatkih kamena, a hrapavi i oštri kameni nalik na minijaturni planinski vrh su često središnja tema vrta.

Staze u japanskom vrtu od prirodnog kamena ili šljunka mogu da budu krivudave, delimično na svetlosti, a delimično u senci.

 

Pročitano 3749 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 02 Septembar 2019 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Japanski vrt - oaza mira i spokoja