Artnit

Petak, 06 Decembar 2019 11:30

Narodna verovanja o osinjem gnezdu Istaknut

Vladimir Kuš - Jedan let iznad osinjeg gnezda Vladimir Kuš - Jedan let iznad osinjeg gnezda

Ose grade elegantna gnezda od sažvakanog drveta i materija sličnih papiru sa više saća, a spolja je obavijeno lisnatim omotačem. Smatra se da osinje gnezdo ima veoma važnu simboliku i uz njega se vezuju razna verovanja. Naime, veruje se da osa ne pravi gnezdo u blizini doma gde je prisutna negativna energija ili gde su ljudi zli.

Ako ose prave gnezdo u domu to ukazuje na mnoge srećne događaje u životu ukućana. Osinje gnezdo u blizini prozora ili vrata doma ukućanima naznačava da su zaštićeni od mnogih negativnih i zlih uticaja i da ih očekuje razdoblje lepih događaja i finansijske stabilnosti. Istovremeno osinje gnezdo u podrumu je predznak uspeha na poslovnom planu, a ako je u blizini doma može nagovestiti dobru i plodnu godinu, posebno osobama koje se bave trgovinom. Veruje se i da je osinje gnezdo u blizini terase za neudate devojke iz kuće naznaka vrlo srećnog braka.

Prema verovanju, ako je osinje gnezdo napravljeno u blizini doma nikada ga ne bi trebalo uništiti, jer je to vrlo loš znak za osobu i ukućane. Smatra se da će doneti brojne brige, gubitak zdravlja i lošu materijalnu situaciju za osobu.

Veruje se da prazno osinje gnezdo koje je ostalo u blizini doma predskazuje vreme teških finansijskih nedaća i porodičnih briga. Takođe, ako osa iznenada napusti svoje gnezdo koje je u blizini doma, to upozorava na bolesti, loše događaje i patnje koje očekuju porodicu.

Pročitano 3505 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Narodna verovanja o osinjem gnezdu