Artnit

Subota, 07 Decembar 2019 11:14

Simbolika ose Istaknut

Šitao - Studije o insektima, ose Šitao - Studije o insektima, ose

Iako nije najpopularnija životinja, osa je u mnogim kulturama cenjen simbol komunikacije, reda i produktivnosti. Njene dinamične crne i žute pruge podsećaju na krajnosti dualnosti i kako se one mogu premostiti. U mnogim tradicijama osa predstavlja simbol ljutnje, nestabilnosti, dok prema verovanju drugih kultura "duša šamana tražeći put do boga prelazi u osu".

U Africi je osa simbol stvaranja. Ističe se da predstavlja podsetnik da preuzmemo odgovornost za naš život i evoluciju.

Mitovi u Indiji i Indijanci govore o osi kao majstoru i stvaraocu cele Zemlje. Iz toga je proizišlo plemensko verovanje da je osa simbol koji se odnosi na vrline produktivnosti, kao i pravilnog reda i organizacije.

Simbol ose u drevnim evropskim kulturama povezan je sa oprašivanjem i sa plodnošću. Hvalili su je zato što omogućava nastavak života biljkama i životinjama.

U Starom zavetu ose se javljaju kao Božja kazna. One su sredstvo zaštite, oteraće sve narode koji se nađu na putu Izraelcima koji poštuju Boga.

Veoma često osa simboliše dolazak promena. Tako se ulazak ose u dom smatra povoljnim znakom za ukućane. Kada se puno osa pojavi u blizini prozora ili terase to je najava radosti, a ako se ose pojave u potkrovlju ukazuju da će ukućani imati dosta sreće u narednom periodu. Veruje se da doletanje ose u kuću žene koja je udata može nagoveštavati trudnoću, dok pojava osa u blizini prozora ili terase neudate ženske osobe najavljuje rastanak sa voljenom osobom.

Prema starom verovanju ubod ose može ukazivati da ste uspešno prošli neke životne lekcije i bolna razdoblja života, ali ponekad simboliše dolazak loše sreće za osobu. Veruje se i da je ubod siguran znak obmane, ljubomore, ali i upozorenja vezanih za prevaru.

Pročitano 6100 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika ose