Artnit

Petak, 13 Maj 2016 11:21

Neke zanimljivosti o svrakama Istaknut

Iako mogu izgledati malo drugačije na prvi pogled, svrake pripadaju porodici ptica Corvidae, u koju spadaju vrane, gavrani, gačci, čavke i kreje. Često se smatraju za štetočine, ali one su zapravo prilično zanimljive ptice, zbog njihove inteligencije i velike brbljivosti.

Svraka izgleda mnogo veće, jer rep joj čini polovinu njene dužine. Zašto ima tako dug rep i dalje se raspravlja, međutim to možda daje svraki, koja nije naročito jaka, ali je dobar letač, sposobnost da brzo skreće dok je u vazduhu, kako bi izbegla veće ptice grabljivice. Njena prosečna težina je samo oko polovine, one kod goluba grivnaša.

Postoji više imena za grupu svraka, ali možda je najbolje opisuje ime "parlament". One su dobile ovo ime, zbog toga što se često pojavljuju u velikim grupama u proleće i izgledaju svečano dok gaču jedne na druge.

Parovi svraka obično ostaju na svojim teritorijama, ali ne i one svrake koje se ne pare, one lutaju u malim grupama.

Iako većinu gnezda svraka pravi na drveću, ako nema odgovarajućeg drveća pravi ga na zemlji. Njeno tipično gnezdo ima krov i može imati dva ulaza, ali neke svrake grade i otvorena gnezda.

Svrake nisu ptice selice, a retko neka putuje više od 10 kilometara od mesta gde se izlegla.

Svrake su pokazale izuzetnu sposobnost za prepoznavanje svojih refleksa u ogledalu. Ova sposobnost se nekada pripisivala samo ljudima. Međutim, od mnogo testiranih vrsta životinja, samo su delfini i azijski slonovi pokazali ovu sposobnost.

Svrake imaju reputaciju lopova koji krade sjajni nakit ili uzima sjajne ukrase iz vrta. Međutim, novija istraživanja pokazuju da ih sjajni predmeti verovatno odbijaju i one ne vole da gledaju dugo u njih.

Svrake jedu gotovo sve, insekte, miševe i druge male glodare, žitarice, bobice i voće. Pored toga, one su dobro prilagođene za život u predgrađu i često će jesti preostale ostatke i ostale delove hrane koje nalaze. Tokom zime njihova ishrana je uglavnom vegetarijanska, a tokom leta uglavnom se hrane beskičmenjacima. Samo tokom proleća, kada hrane svoje ptiće, postaju jedna od glavnih grabljivica, prepadaju gnezda ptica pevačica i uzimaju jaja i ptiće.

Pročitano 11563 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Neke zanimljivosti o svrakama